Petr Voldán: Den zkušených

Den zkušených - to je titulek dnešní glosy. To proto, že kromě jiného je dnešek Mezinárodním dnem seniorů. Mimochodem, v některých zemích tento výraz nejen nepoužívají, ale má navíc i poněkud jiný význam.

Senior manažer - označení nikoli pro člověka na sklonku kariéry. V řeči podnikatelské jde o zkušeného pracovníka s dlouholetou praxí v oboru. Kdežto u nás slůvko senior patří mezi ohleduplnější pojmenování lidí převážné v penzijním věku. Když penzista nebo důchodce získalo poněkud přehlíživě pejorativní nádech.

A právě lidé seniorského věku by si dnes mohli připomínat svůj Mezinárodní den. Když jsme si jako lidstvo dokázali vymyslet Mezinárodní dny knihy, bez aut, leváků, ale i koček nebo psů a dokonce Mezinárodní den bez podprsenek, pak už si i ti zkušení z nás symbolický mezinárodní svátek možná i zaslouží.

I když stále panují stereotypy, jako jsou třeba televizní záběry méně mobilních seniorů s hůlkami a nebo skupinek, posedávajících na lavičkách, jako ilustrace příspěvků o penzích, leccos se přece jen mění. Iniciativa mladých bojovat proti podvádění seniorů prodejními akcemi naopak pořádáním skutečných výletů nebo projekty adoptuj svého seniora či Ježíškova vnoučata jsou chvályhodným posunem k lepšímu vztahu ke starší generaci. Přitom je jasné, že stárnutí je jednou z jistot života.

Dobrá péče o seniory je znakem vyspělé společnosti

Ale zdaleka nejsme tak daleko, jako některé asijské země, kde senioři a lidé zkušení požívají přirozené vážnosti a teší se respektu okolí. Možná se zatím spíš hodí myšlenka humorně ironická - podle ní si mladá generace víc a víc váží stáří - zatím ale hlavně pokud jde o víno, whisky nebo třeba nábytek...

Ono je ale dost diskutabilní i určování seniorského věku. Je to kalendářní věk po šedesátce nebo dnes už po pětašedesátce? Nebo se budeme řídit tabulkami, které stanovili asi nějací vědátoři ve spolupráci s úředníky, když tvrdí, že pravé stáří je mezi pětasedmdesátým rokem a osmdesáti devíti lety věku? Je přece jasné, že se bavíme o nanejvýš subjektivní záležitosti, která se do škatulek ani tabulek prostě nacpat nedá.

To je trefnější hodnocení Viktora Huga. Francouzský spisovatel a dramatik totiž označil čtyřicítku za stáří našeho mládí a padesátka věku je pak podle něj mládí našeho stáří. Tak si vyberte a nebo dejme přednost vtipné moudrosti Jana Wericha - Stáří je blbec, ale je to poslední možnost, jak přežít. A tak příjemný den nejen seniorům, ale vám všem a úspěšný celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.