Petr Voldán: Legenda je člověk, ne robot

Mezi legendy sportu - nejen atletiky - se bezpochyby zařadil i sprinterskou kariéru končící Usein Bolt. Je ironií osudu, že takřka neporazitelný Jamajčan při rozlučce na Mistrovství světa v Londýně nevyhrál. Pro autora pravidelné pondělní glosy Petra Voldána je ale Bolt legendou i právě proto - jak konstatuje, “Legenda je člověk, ne robot”:

Už jsem se dávno naučil pracovat se superlativy opatrně a s velkým respektem. Těch úchvatností, nádher, úžasností, neskutečností, hvězd i legend by se totiž nakonec kolem hemžilo na můj vkus tolik, že by se jejich výlučnost lehce proměnila ve všudypřítomnou obyčejnou šeď.

Jsou ale osobnosti, které se nebojím označit za “Legendy” s velkým “L” bez delšího váhání

I pokud jde o sportovce, jsem rád, že jsem jich pár i potkal nebo zažil zblízka při akci na vlastní oči. A přesvědčil se přitom, že jsou to sice hvězdy, ale také lidé z masa a kostí. Víc to nemusím určitě rozebírat třeba v případě Dany Zátopkové, Martiny Navrátilové, Jaromíra Jágra, Vladislava Treťjaka a dalších.

Logo

O víkendu se loučil se sprinterskou stovkou atlet, který je asi nejen pro mě i synonymem ostrovního státu v Karibském moři. Jamajka mi vždycky zněla dálkami a exotikou a přiznám se, že jsem si ji dlouho spojoval tak leda s legendami o světoznámém rumu a pak jsem věděl, že je odtud zpěvák Bob Marley. Pár let tu už je ale jasné spojení Jamajka = Usein Bolt. Raketa v tretrách, která byla schopna prolétnout sto metrů na atletické dráze v neskutečném čase - 9,58 sekundy. Pan sprinter, který se umí usmát, komunikovat gesty s diváky.

Když běžel o víkendu stovku naposled, nenechal jsem si to, jako miliony lidí po celém světě, ujít. A přitom jsem si promítl v hlavě nejen stadion v Helsinkách, kde Bolt kariéru odstartoval a kde jsem měl tu šanci na atletickém oválu připomenout televizním divákům legendární manžele Zátopkovi. Přehrál jsem si v duchu i štafetu při londýnské olympiádě, kdy jsem Bolta viděl sprintovat i obíhat stadion jen pár kroků ode mne.

V sobotu byl Usein Bolt v Londýně třetí. Ne až - byl třetí nejrychlejší na světě. Na velkém “L” u označení Legenda to pro mě a asi většinu lidí pranic neubralo. Legenda pro mě není robot. Legenda je člověk. Bolt je legendární člověk. A teď už i vám úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio