Petr Voldán: Síla setkávání

Jsou lidé, kteří se vám životem jen mihnou. Vlastně skoro beze stop. A pak jsou ti, kteří tam zůstávají. Setkání s nimi mají zvláštní sílu. A o takových je dnešní glosa Petra Voldána.

Loď v přístavu je v bezpečí, ale proto se lodě nestaví. Nevím, jestli zajímavé osobnosti, které jsem měl už tu šanci potkat, znali tento moudrý citát. Všichni ale v jeho duchu nesli v dobrém slova smyslu "kůži na trh". Každý v jiném oboru, ale na jeho špičce. A pro mě pokaždé jsou tato setkání neuvěřitelná - silou myšlenek, elánu, bezprostředností, zkrátka je to jako kyslík do plic, živá voda. Také defilé vlastností, které vedou k úspěchu. Tomu trvalému, nikoli jen k nějaké povrchní, jepičí slávě. Někdy sice i s hořkou příměsí, ale o tom život také je.

Podobné myšlenky třeba mívám, když popíjím kávu ze šálku, kterému naprosto osobitý tvar dal Jan Kaplický. Ano, světově uznávaný architekt, doma ovšem bez realizace, protože u nás i do architektury mluví politici tak razantně, že z klacků pod nohy jsou občas přímo klády, tedy Jan Kaplický skutečně navrhl i osobitý porcelán. Setkání s ním a pak i s jeho architektonickými díly po Evropě, to jsou ty zážitky, které nechávají stopu.

Mořeplavec Richard Konkolski s plachetnicí Niké (Praha 5. 9. 2017)

Tak jako několik posezení s Danou Zátopkovou, skromnou a přitom světově "ohromnou", nejen sportovní osobností. Atletika, ale i její olympijský oštěp, proměněný později manželem Emilem ve smeták, hovor stáčející se na Moravu a další témata u kuchyňského stolu, to je síla, která mi nikdy z hlavy nezmizí.

Tak jako pár hodin s Bořkem Šípkem, jeho sklem nejen tady, ale i v Moskvě nebo na jihokorejském ostrově Jeju, ale hlavně slovy a větami. Podobně to mám se zážitky mnoha kosmonautů, včetně našeho Vladimíra Remka - životní nadhled umocněný zkušeností pohledu na konečnost naší Zeměkoule.

Ale stejně tak okysličují i setkání se zdánlivě bezejmennými lidmi - řezbářem loutek, rybáři při výlovu, šikovným kominíkem. Kouzlo osobnosti má svým způsobem každý, koho "to jeho" baví. Stačí jen chtít hledat. Což dnes v podvečer ale vůbec nebudu muset - čeká mě - i vás, pokud si nás pustíte v rádiu - totiž setkání s mužem, který byl minimálně pro jednu generaci kluků synonymem pro dobrodružství. Mořeplavec Richard Konkolski. Další ze setkání, která mají silu. Ani on nestavěl svoji Niké, aby kotvila v bezpečném přístavu.

Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.