Petr Voldán: Stovka

Není nás tolik, kterým je dopřáno dožít se úctyhodných sta let. U nás je to prý v současné době něco přes čtyři sta lidí. Jedno jméno ale teď padá hodně často. Miroslav Zikmund - cestovatel, polovina legendární dvojice Hanzelka a Zikmund. Včerejší stoleté jubileum Miroslava Zikmunda je tématem i pro Petra Voldána, který přiznává, že tentokrát skutečně není nezaujatým glosátorem.

Přiznávám to rovnou, navíc rád a doufám, že vám to v tomto případě nebude vadit. S Miroslavem Zikmundem jsem měl tu vzácnou příležitost se potkat a navíc i chvilku popovídat. Což je, věřte mi zážitek, na který se nezapomíná a za který by spousta lidí dala nevím co. Málokdo má u nás takové renomé - nejen jako cestovatel, také jako přímý, otevřený člověk, jako skutečná osobnost. A ten kredit překračuje hranice.

Čtěte takéPocta Miroslavu Zikmundovi

O to větší cítí člověk v tento den pokoru a respekt, když má připomenout neskutečných sto let životní pouti Miroslava Zikmunda, který společně s Jiřím Hanzelkou posunul představu o světě tisíců z nás o notný kus dopředu. A zároveň nám ten svět - místa, kam se většina z nás možná nikdy nepodívá, přiblížili tak plasticky a barevně - byť mnohdy i černobílou fotografií - že byl na dosah.

Pro stovky cestovatelů vzor a v dobrém slova smyslu provokace k akci, pro tisíce posluchačů, čtenářů i diváků spojnice snad do všech koutů světa. I do myšlení, zvyků a kultur celých národů - blízkých, vzdálených, skoro zapomenutých.

Cestovatel Miroslav Zikmund

Je toho tolik, co by bylo možné ze zážitků pánů Zikmunda i Hanzelky připomenout. Já si dnes vystačím s jednou historkou, dokumentující, v jakých dobách cestovali světem. V roce 1947 si při zastávce ve Švýcarsku pořídili první dvě propisovačky. Novinka tehdy stála tolik, co skoro 140 litrů benzínu nebo čtyři noclehy se snídaní ve dvoulůžkovém pokoji v Curychu. Cena dnes prachobyčejné propisovačky...

Ano jsem zaujatý, okouzlený životem Miroslava Zikmunda, který má stále elán, byť načíná dnes další stovku života. A zaujatý i trochu pyšný jsem také proto, že jsem měl tu šanci být i v porotě, která včera vyhlásila první titul Cestopis roku a udělila Cenu Hanzelky a Zikmunda.

Tak všechno nejlepší - i za naše posluchače - k té krásné “stovce”, pane Zikmunde!

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.