Petr Winkler v Diagnóze F: Je pohodlné si myslet, že za všechno špatné může psychiatrie

25. leden 2019

Muž podezřelý z trestného činu se v minulosti léčil na psychiatrii. Tato krátká zmínka se objevila před pár týdny v médiích v rámci informování o jednom tragickém útoku jedince proti veřejnosti. Podle Petra Winklera z Národního ústavu duševního zdraví jde však o zcela irelevantní informaci, která v důsledku škodí nejen duševně nemocným, ale i zcela zdravým lidem.

Na první pohled jde o krátkou zmínku, která nám může pomoci pochopit, co asi muže mohlo vést k jeho hroznému činu, ovšem při bližším zkoumání musí být jasné, že žádné takové zkratky prostě nefungují. „Je vlastně velmi pohodlné si představit, že naše společnost je zdravá, žádné nežádoucí jevy se v ní nevyskytují a vše špatné se týká psychiatrie, ovšem když se ohlédneme za minulostí Evropy ve 20. století, těžko to můžeme všechno svést na psychiatrii. Společnost sama má tendence se chovat sociálně patologicky,“ vysvětluje Petr Winkler.

Petr Winkler

Tak jako lidé někdy sami nedokážou rozpoznat, které informace jsou důležité, a reagují na základě svých získaných znalostí a postojů, tak někdy i média, resp. lidé v nich, nedovedou rozlišit, že sdělovat něco o psychiatrické minulosti pachatele v okamžiku, kdy k tomu nemáme více informací, není na místě. „Je to stejně irelevantní jako sdělovat, že ten člověk se narodil císařským řezem, že je z rozpadnuté rodiny, že předtím pil alkohol nebo že předtím byl hospitalizován na neurologii. Zní to možná zajímavě, ale je to velmi špatně,“ říká Winkler.

Ačkoliv se často o stigmatu duševních onemocnění mluví zejména v souvislosti s lidmi, kterých se tato onemocnění přímo týkají, může škodit v důsledku i lidem zcela zdravým. „Duševní zdraví je kontinuum, na kterém se v průběhu života pohybujeme, a když si spojíme duševní zdraví s takto negativními emocemi, tak sami sobě zatarasujeme cestu k tomu, abychom se na tomto kontinuu nějak zdravě pohybovali,“ říká Winkler.

Proč u nás stereotypy týkající se duševního zdraví stále přetrvávají? A jak je možné je změnit? Poslechněte si rozhovor s PhDr. Petrem Winklerem z Národního ústavu duševního zdraví.

Odkazy:
Festival Na hlavu, 31. 1. – 3. 2. 2019, Praha
Národní ústav duševního zdraví

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.