Petrovy kameny před neukázněnými turisty střeží hlídky. Za neoprávněný vstup hrozí pokuta

31. srpen 2018

Jesenickým strážcům přírody se na konci prázdnin uleví. Dlouhé hodiny tráví přes léto u Petrových kamenů, které střeží před neukázněnými turisty. I přes dlouholetý zákaz vstupu tam někteří lidé nadále chodí a na ochranu přírody nehledí. Strážci proto za sezónu rozdali nejednu pokutu.

Po červené turistické značce jsme s Pavlem Jurkou ze Správy CHKO Jeseníky vystoupali k Petrovým kamenům, na místo, kde už teď hlídkuje Martin Černoch. „Dnes tu zatím nikdo nebyl,“ hlásí.

Petrovy kameny jsou podle ochranářů přírody velmi vzácné, a to kvůli výskytu cenných, kriticky ohrožených druhů rostlin a také výskytu endemitů, tedy rostlin, které nikde jinde na světě nerostou. „Jedná se o lipnici jesenickou a zvonek jesenický. Ta skála je výjimečná právě tím, že je to takový ostrůvek severské tundry,“ upřesňuje Jurka.

Pohled na Petrovy kameny a Praděd

Blíží se k nám první turisté. Petr Bušta se svým synem Petrem a kamarádem Tomášem vyjeli do Jeseníků na čtyřdenní přechod. Patří mezi svědomité turisty, protože Petrovy kameny si pouze vyfotili z dálky, přestože by je vyhlídka lákala. „Četli jsme na ceduli, že tam rostou různé trávy a že tam žijí vzácná zvířata. Lákalo by nás to vidět, ale nechceme je rušit,“ říká Bušta.

Za přítomnosti strážců se moc lidí k Petrovým kamenům neodváží. Změní se to až poté, co odsud zmizí. Takové jsou zkušenosti horského záchranáře Jiřího Hejtmánka, který na skály vidí ze své stanice: „Ty kameny jsou plné lidí, hlavně večer. Chodí se tam na výlety, fotí se tam svatby, hraje se tam na kytary,… Děje se tam spousta věcí.“

Vstup na Petrovy kameny je zakázaný

Střežit skály nepřetržitě ale v silách ochranářů není, i tak jsou ale přesvědčení, že jejich hlídky nejsou zbytečné.

autor: aja
Spustit audio