Pivo je dobré hypnotikum, ale v malém množství, říká MUDr. Milan Sova ze spánkové laboratoře FN Olomouc

11. červen 2020

Spánek je důležitý pro regeneraci naší psychické i fyzické aktivity. Ne všichni ale máme kvalitní spánek, během kterého si odpočineme. Existuje celá řada poruch, které mají různou podobu. Např. nespavost, parasomnie, jako noční můry a náměsíčnost, poruchy dýchání ve spánku (nejčastější je syndrom obstrukční spánkové apnoe), zvýšená spavost nebo různé hypoventilační syndromy.

„Každý člověk zažije akutní nespavost, třeba z důvodu nemoci nebo kvůli psychickým problémům. Není to ale patologie, která by nás měla provázet delší dobu,“ vysvětluje Milan Sova z Laboratoře spánkové medicíny Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc.

Vliv na spánek má mnoho faktorů – nezdravý životní styl, stres, vysoké noční teploty, hluk, nepravidelná pracovní doba, věk apod.

V Desateru zdravé spánkové hygieny se klade důraz na pravidelnost. „Pokud budeme ve stejnou dobu uléhat a probouzet se, spánkový rytmus budeme mít pěkně stabilizovaný,“ radí olomoucký lékař a dále vyjmenovává, že bychom měli spát v prostoru, kde je tma a ticho. Před spaním si dát jen lehkou večeři a dopřát si procházku. Uškodit nám naopak může intenzivní trénink. Určitě nedoporučuje pití kávy nebo alkoholu a umístění televize do ložnice.

autor: voj
Spustit audio