Pivoňka, orlíček, okrasný česnek. Květinová vazba ze sezónního kvítí má své kouzlo

23. květen 2024

Vázat originální kytice z květin, které necestují tisíce kilometrů, ale rostou na českých zahrádkách a loukách. Taková myšlenka stála na začátku podnikání dvou kamarádek z Pardubicka. Jejich květinové vazby jsou typické tím, že jsou sezónní a mají přiléhavý název: Zvenku kvítí. Zájem o tyto sezónní kytice mají hlavně nevěsty.

Floristka Jitka Šídlová, která vystudovala zahradní architekturu, si založila vlastní zahrádku v Holicích, odkud čerpá voňavý materiál. A právě tam jsme se vydali s mikrofonem Českého rozhlasu.

Orlíčky a pivoňky v květu

Zahrada Jitky Šídlové působí typicky venkovsky. „Je to možná i tím, že vznikala neplánovaně, je to i těmi druhy, které jsme tady vysadili. Původně jsme totiž chtěli dělat vazby z kytek, které natrháme někde na poli nebo na louce. Ale to nefungovalo, protože byly týdny, kdy nekvetlo vůbec nic. A nasbírat vhodné druhy zabralo hodně času. Proto jsem založila tuhle zahradu,“ popisuje cestu od původního nápadu floristka Jitka a ukazuje současné favority do květinových vazeb.

„Teď kvetou pivoňky, ty mají výrazné květy. Orlíčky, to je zase krásná drobnější květinka, vytvoří ve vazbě hezký detail,“ popisuje Jitka Šídlová.

Floristka Jitka Šídlová ráda používá do květinových vazeb pivoňky

Orlíček je velmi nenáročná květina, kterou pěstovaly už naše prababičky. Snadno se množí semeny. Samy se různě přesemeňují, takže se objevují na různých místech zahrady a kříží se mezi sebou, vznikají různé barvy. Stačí semínka posbírat a na podzim vyset.

Okrasný česnek jako přízdoba

Momentálně kvetou okrasné česneky. Jejich fialovomodré palice se také skvěle hodí do vazeb jako přízdoba. Jen pozor na jejich specifický odér. Výhodou těchto cibulovin je to, že se mohou nechat v zemi několik let.

Okrasný česnek

„Ano, je to tak, zato tulipány vytahovat musíme, protože do vazeb potřebujeme zachovat dostatečně dlouhé stonky. S tím je tedy práce,“ potvrzuje floristka.

Věřili byste tomu, že do květinové vazby se velmi dobře hodí i setá řeřicha, kterou si většinou sypeme na chleba s tvarohem? Pokud ji ale necháte vykvést, potěší drobnými bílými kvítky, které v kytici působí jako něžná přízdoba.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.