Plánovaná vládnoucí krajská koalice se nelíbí stranám a hnutím, které mají skončit v opozici

7. říjen 2020 09:20

V Královéhradeckém kraji pokračuje vyjednávání o detailech budoucí vládnoucí krajské koalice. Sestavuje ji ve volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočechů s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. Pokud započítáte všechny zastoupené politické subjekty, bude se na řízení kraje podílet 10 stran nebo hnutí. Právě to nejvíce vadí budoucí opozici.

Čtěte také

„V minulém volebním období bylo koalice kritizována, že to je paskvil sedmi subjektů. A nyní to bude subjektů deset. Takže si myslím, že to bude velmi složité uřídit," říká hradecký krajský lídr ve volbách druhého Hnutí ANO Jaromír Dědeček.

V zastupitelstvu vybojoval stejně mandátů jako vítěz. Pravděpodobně ale zamíří do opozice. Sám se přitom snažil sestavit vládnoucí koalici s ČSSD, Zelenými a Piráty. Těm dokonce nabídl křeslo hejtmana.

Piráti ale odmítli. I to připadá Jaromíru Dědečkovi zvláštní.
„Piráti, kteří nemají rádi kumulaci funkcí, se dali dohromady s panem Červíčkem, který má těch funkcí asi deset, včetně funkce v Senátu. A přesto nenašli ani tolik odvahy, aby nám sdělili, že s námi nejdou, že se už dohodli s ODS."

Výsledky krajských voleb do zastupitelstva Královéhradeckého kraje

Lídr vítězného uskupení Martin Červíček z ODS přivzal do vznikající koalice kromě Pirátů a Koalice pro Královéhradecký kraj také Spojence pro Královéhradecký kraj, ve kterých je zastoupena i TOP 09.

Čtěte také

Teoreticky mohl pokračovat ve stávající spolupráci i s ČSSD, to ovšem nechtěl.
„Protože na základě výsledků voleb a předběžných jednání, která jsme od soboty absolvovali, jsem přesvědčen o tom, že tato vznikající varianta má rozhodně největší potenciál pro to, aby byl kraj správně řízen."

ČSSD tak ve vedení Královéhradeckého kraje skončí po 12 letech. Dosluhující hejtman Jiří Štěpán bude po vypršení mandátu řadovým krajským zastupitelem.

I on složení vznikající vládnoucí koalice kritizuje.
„Je to velmi široký projekt, jedná se o desetikoalici. A nemyslím si, že zrovna tohle představuje stabilitu pro Královéhradecký kraj. Zejména v současné poměrně turbulentní době."

Plánovaná koalice bude mít v 45 členném hradeckém krajském zastupitelstvu většinu 27 mandátů. Dohodu chtějí strany a hnutí podepsat příští týden.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související