Plánované zrušení ranního autobusu do Konice pobouřilo některé obyvatele místních částí Křemenec a Čunín

27. duben 2023 16:35

Místo autobusu bude od září děti z okolí Konice vozit do základní školy ve městě vlak. Namísto autobusového spoje, který se krajský koordinátor dopravy rozhodl v rámci úspor zrušit. Obyvatelé místních částí Čunín a Křemenec rozhodnutí kritizovali. Kraj jim místo zrušené linky nabídl jinou, která bude děti i seniory vozit od vlakového nádraží.

Michal Obrusník, starosta Konice za Starosty a nezávislé společně se zástupci krajského koordinátora dopravy řešili s obyvateli konických místních částí Čunín a Křemenec plánované zrušení jedné z linek.

Ranní autobusový a vlakový spoj jezdí jen pár minut po sobě, z pohledu kraje je tak jeden z nich zbytečný. Lidé ale zrušení linky kritizovali. Autobus na rozdíl od vlaku vozí místní děti až ke škole. A využívají ho i senioři.

Řešení, které bylo odsouhlaseno

Krajský koordinátor proto navrhl řešení. Lidé sice budou nově jezdit ráno do Konice jen vlakem, místo zrušeného spoje ale přistaví pro děti a seniory k nádraží autobus, který na vlak bude čekat. Pak cestující odveze ke škole a na autobusové nádraží v centru města. S takovým řešením lidé po krátké debatě souhlasili.

Po dohodě s koordinátorem skončí autobusová linka v září těsně před nástupem dětí do školy.

Kompletní reportáž Barbory Taševské s názory lidé, kteří linkou jezdili, si poslechněte v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio