Plánujete poslat své děti v létě na tábor? Pospěšte si, rezervace se plní, hlásí organizátoři

3. duben 2023 13:21

Posledních pár desítek míst nabízí na svých letních pobytových i příměstských táborech mnohé domy dětí a mládeže v Olomouckém kraji. Rodiče letos přihlášky nenechali na poslední chvíli a místa pro děti rychle rezervují. I přesto, že ceny táborů řada organizátorů zvedla o stovky korun kvůli vyšším nákladům na ubytování i stravu.

„Pokud by chtěl někdo přihlásit dítě na letní tábor, tak je teď úplně nejvyšší čas, protože pak nemusí být jistota, že se to dítě na tábor dostane,“ říká Jana Hrušáková, ředitelka domu dětí a mládeže v Kojetíně na Přerovsku, která má před sebou seznam táborů, které letos pořádají.

Devadesát procent míst už je podle ní rezervovaných. Situace je podobná v celém kraji, místa na táborech se rychle plní. Například Anna Matoušková pro svou dceru tábory vybrala raději už v únoru. „Přihlašovalo se už od půlky února a v půlce března bylo v podstatě plno,“ říká s tím, že dcera pojede na jeden příměstský a dva pobytové tábory. Všechny zdražily. „Už vybíráme i podle peněz a nebýt letos (pra)rodičů, tak na ten jeden pobytový nejela,“ dodává.

Cena je to nejhorší, co jsme řešili, protože my se tady snažíme cenu držet pořád co nejníž, aby to rodiče moc nestálo.
Jana Hrušáková, ředitelka domu dětí a mládeže v Kojetíně na Přerovsku

Cenu táborů museli navýšit podle Jany Hrušákové i v Kojetíně. Oproti loňskému roku se cena zvedla o několik set korun. „Cena je to nejhorší, co jsme řešili, protože my se tady snažíme držet cenu pořád co nejníž, aby to rodiče moc nestálo. Ale bohužel vzhledem k tomu, jak se vyvíjí situace v celé České republice, jsme museli jít s cenami nahoru,“ uvádí Hrušáková.

Zdražit museli i v olomouckém Domě dětí a mládeže. „U příměstských je to zdražení v řádu stokorun. Promítly se do toho ceny energií i potravin. U pobytových táborů jsme museli zdražovat o něco víc, protože jsou na delší dobu. Museli jsme zdražit od pěti set do tisíce korun,“ popisuje mluvčí Radek Ježowicz.

S úhradou pomůže například město Olomouc

Pomoci s úhradou podle něj můžou rodičům různé podpůrné programy. Například město Olomouc letos rozdělí nízkopříjmovým rodinám na úhradu volnočasových aktivit dětí osm milionů korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio