Plány vedení kraje: fotovoltaiky jako krok k energetické soběstačnosti škol a sociálních budov

17. leden 2023 09:50

Olomoucký kraj plánuje investice do fotovoltaických elektráren, které by měly zásobovat energií jeho příspěvkové organizace. Na stavbu zařízení chce použít například přebytek loňského rozpočtu. Ten by mohl podle odhadů vedení kraje dosáhnout díky vyšším daňovým výnosům zhruba 750 milionů korun.

Fotovoltaická elektrárna by mohla být například na dvou nízkých budovách olomoucké Střední školy polytechnické Rooseveltova. Měla by být na budovách, které jsou rovnoběžné s Velkomoravskou. Tam by měla být situovaná, protože tam ten osvit slunce je asi nejefektivnější,“ uvádí ředitel školy Aleš Jurečka.

My jsme byli vytipováni z toho důvodu, že máme velkou spotřebu elektrické energie.


Aleš Jurečka, ředitel olomoucké Střední školy polytechnické Rooseveltova

Škola má podle něj spotřebu zhruba tři a půl tisíce megawatt hodin energie. „My jsme byli vytipováni z toho důvodu, že máme velkou spotřebu elektrické energie, protože tím, že jsme učňovská škola, tady máme stroje. Když zapneme všechno, co je pro výuku potřeba, tak je spotřeba opravdu veliká. Jsme velkoodběratelé,“ uvádí Jurečka.

Olomoucký kraj pracuje podle hejtmana Josefa Suchánka z koalice Pirátů a Starostů a nezávislých na řadě projektů, které by v budoucnu příspěvkovým organizacím šetřily energii.  

Další podrobnosti si poslechněte v reportáži Barbory Taševské.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio