Plazma vyléčených z Covid-19 by mohla pomoct s léčbou nakažených. Začít odebírat ji chtějí v olomoucké fakultní nemocnici

21. duben 2020

Pacienti s vážnějším průběhem nákazy koronavirem by mohli začít dostávat plazmu vyléčených lidí. Plánují to zdravotníci transfúzní stanice Fakultní nemocnice Olomouc. Plazma lidí, kteří nemoc prodělali, obsahuje důležité protilátky. S náborem i odběry dárců chtějí v nemocnici začít tento týden.

Vydezinfikovat ruce, vyplnit dotazník a nechat si změřit teplotu. Takový proces teď čeká na každého dárce krve, který zamíří na transfúzní stanici olomoucké fakultní nemocnice. Dohlíží na něj studentka medicíny Zuzana. „Dnes jsem tady už pátý týden. Jsem hned u vstupe, kde měřím teplotu a dávám dárcům vyplnit dotazník, kde se jich ptají, jestli nebyli v karanténě, v zahraničí a podobně,“ přibližuje Zuzana.

Na pravidelné darování přichází i Veronika Novosadová společně s manželem.
„Tenhle rok jsme tady už podruhé. Hned při vstupu jsme dostali dezinfekci a jsme tady v rouškách, což není úplně běžné,“ popisuje paní Veronika.

Nově chtějí tento týden pracovníci transfúzní stanice oslovit také lidi vyléčené z nemoci covid 19, kterou způsobuje koronavirus. Takovým zájemcům o darování plánují odebírat plazmu, Ten, kdo prodělá infekci, tak se brání a vytváří si protilátky proti covid. „Jakmile tu infekci zvládne, tak je možnost jeho protilátky využít pro ostatní pacienty,“ vysvětluje primářka transfúzního oddělení Dana Galuzsková.

Plazma takových dárců by pak mohla putovat k pacientům s vážnějšími projevy nákazy, kteří jsou hospitalizovaní v nemocnici. Dárci by museli kromě klasických podmínek darování také prokázat své uzdravení „Údajně jim chodí SMS zprávy s negativním výsledkem, takže toto by nám stačilo, popřípadě by nám řekli, ve které laboratoři byli vyšetřeni, my si to ověříme,“ uvedla Galuszková.

První plazmu vyléčených lidí by podle primářky mohli zdravotníci transfúzní stanice odebrat ještě tento týden. „Teď si zkoušíme cestu dárce. Pokud to náš informační systém zvládne, koncem týdne začínáme odebírat. Kdo by měl chuť, může se už objednat v naší evidenci transfúzního oddělení,“ uzavírá primářka.

Plazma by podle primářky mohla nejen pomoci pacientům, kteří se momentálně léči, ale zdravotníci by tak byli i připravení na případnou druhou vlnu infekce.

autor: bas
Spustit audio