Plněné vepřové závitky. Recept Anny Lokočové z dob, kdy ještě šlapala zelí

Plněné vepřové závitky Anny Lokočové

Recept na vepřové závitky s jablkem a kysaným zelím je starý přes 50 let. V soutěži Pochoutkový rok odhalila kompletní postup Anna Lokočová z Oldřišova na Opavsku, která se masovou dobrotu naučila připravovat od své maminky.

Vepřové závitky s jablky a kysaným zelím

4 plátky vepřové kýty
sůl
čerstvě mletý tříbarevný pepř
8 plátků anglické slaniny
200 g bílého kysaného zelí
1 jablko včetně slupky
1 velká cibule
20 g másla
2 lžíce sádla
200 ml vody

Postup:

Plátky masa naklepeme. Z vnitřní strany maso osolíme a opepříme. Na jeden okraj masa položíme dva plátky slaniny, aby maso podstatně přesahovaly.

Na maso položíme na opačném okraji dva měsíčky jablka. Mezi jablka a slaninu položíme překrájené kysané zelí a zabalíme plátek jako závitek. Slaninu tak budeme mít z vnější strany závitku. Před další úpravou závitek převážeme provázkem.

V kastrolu necháme rozpustit sádlo a přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme dosklovata.

Přidáme závitky, které necháme zatáhnout. Přilejeme vodu a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme zakryté po dobu 60 minut. Posledních 10 minut dopékáme již odkryté.

Po upečení závitky vyndáme, cibuli přecedíme přes sítko a do výpeku přidáme pro zjemnění máslo. Výpek následně použijeme jako omáčku při podávání. Servírujeme s bramborovou kaší.

Anna Lokočová

Pochází z Oldřišova na Opavsku. Recept má po své mamince, takže je starý více než 50 let. Kdysi chovali vlastní prase a šlapali vlastní zelí, využívali tedy především vlastní suroviny. Natáčení se obávala, prý z nás měla i noční můry. Nakonec vše dobře dopadlo a rozhlasovou návštěvu si užila a těší se na nějakou další.