Plynulejší provoz bez front. Přesně to si slibuje olomoucká radnice od nového systému řízení dopravy

13. září 2018

Projekt stojí na nové sofistikované ústředně, která bude za pomocí kamer a čidel řídit všechny semafory ve městě.

„Vidíme parkoviště na Dobrovského, kde je nula volných míst. Vidíme úroveň dopravy, to znamená, že tu průměrné zpoždění není. Co je důležité, jsou práce na silnici a uzavírky. Řidiči vidí, odkdy dokdy ta uzavírka je a kterého místa se týká,“ ukazuje Ivo Gajdošík za dodavatele ústředny všechny funkce, které ústředna nabízí.

Samozřejmě podrobné informace jsou pro operátory.  Zatím bude na velíně jeden. To se ale podle Martina Luňáčka z olomouckého magistrátu, odkud ústředna funguje, brzy změní: „Postupně je tu možnost umístit až tři operátory. Jak se budou připojovat jednotlivá zařízení, tak budeme doplňovat ty jednotlivé pozice.“

Systém dopravního centra se skládá z inteligentního ovládání světelných křižovatek, monitoringu obsazenosti parkovišť, meteostanic, kamer, ovládání proměnných značek a dalších dopravních technologií.

Část z nich už se testuje, část se bude doplňovat a připojovat postupně. S centrálou bude propojeno všech dvaačtyřicet světelných křižovatek ve městě. Dopravu budou v reálném čase sledovat operátoři na velkoplošných obrazovkách. Výsledkem by mělo být lépe průjezdné město a informovaní řidiči.

Podle Martina Luňáčka je důležitý ještě jeden fakt: „Celé to dopravní informační centrum bude napojeno i na národní dopravní informační centrum a bude probíhat vzájemná výměna těch dopravních informací tak, aby řidiči dostávali informace online.“

Podle něj ústředna s takovýmto vybavením funguje zatím jen v Praze. A brzy by měla i v Olomouci.

Centrála má podle dodavatelské firmy zlepšit, díky dlouhodobému sběru dat, také plánování tras městské hromadné dopravy a objížděk během rekonstrukcí.

S ostrým startem ústředny Olomouc počítá za rok. Na přelomu roku by už ale měla fungovat webová stránka a také mobilní aplikace, ve které praktické informace najdou řidiči nebo cestující městskou hromadnou dopravou.

autor: bam
Spustit audio