Plzeňská Meditační zahrada nabízí klid a pohodu. A jako Památník obětem zla i prostor k zamyšlení

20. červen 2023

Meditační zahrada spadá pod Biskupství plzeňské a najdete ji v Plzni-Doudlevcích pod označením Památník obětem zla. Zahrada vznikala od 60. let 20. století a v 90. letech byla zpřístupněna pro veřejnost. Je to místo pro klidnou procházku i pro rozjímání uprostřed zeleně.

„Ročně se tady uskuteční tak 25 svateb. A konají se tu i pohřby. Jde tím pádem i o jakési důstojné místo pro rozloučení s blízkými. Celý prostor má určité aspekty anglické zahrady. Je nádherné procházet se po zdejším trávníku naboso, protože my ten trávník nesekáme, ale stříháme. Jde tak o zelený koberec, po kterém je velice příjemné chodit,“ popisuje zahradník Radek Melcher.

Součástí areálu je také vysvěcená kaple, která se nachází nedaleko vstupu do zahrady. „Kaple je zasvěcena sv. Maxmiliánu Maria Kolbemu. Byl to polský kněz, který dal svůj život za jednoho spoluvězně,“ říká správkyně Meditační zahrady Jaroslava Straková. Na oltáři je umístěno několik zajímavých obrazů svatých, přičemž zbytek kaple tvoří víceúčelový prostor, kde se konají různé akce a oslavy.

Památník obětem zla

Zakladatelem areálu byl Luboš Hruška. „Byl to politický vězeň a voják z povolání, který chtěl odejít přes hranice, jelikož se mu nelíbilo zdejší zřízení. Na hranicích byl zatčen a následně odsouzen k 18 letům těžkého žaláře. Nakonec si odpykal 11 let v těch nejdrastičtějších podmínkách,“ připomíná správkyně zahrady. Z toho důvodu má areál Meditační zahrady podnázev Památník obětem zla.

Meditační zahrada je doplněna o dvanáct soch Křížové cesty a jsou v ní také dva menší rybníčky, které obývají ryby a žáby. Hladinu zdobí lekníny a stulíky. Zahrada je otevřena od dubna do října.

Spustit audio