Po autonehodě byl několik týdnů v kómatu. Teď už zase sportuje. Je to zázrak, říkají lékaři o mladíkovi

25. prosinec 2022 14:12

K vánočním svátkům patří i příběhy s dobrým koncem. Patří mezi ně příběh 22tiletého Lukáše Goldemunda. Při autohavárii utrpěl vážný úraz hlavy, několik týdnů byl v kritickém stavu a prognózy lékařů nebyly vůbec dobré. Nakonec mu významně pomohla tzv. bazální stimulace. Nyní se už Lukáš začíná vracet ke sportu. Na nic z pobytu v přerovské nemocnici si sice nepamatuje, zdravotníky přesto zašel navštívit. 

Lukáš si podává ruku s Pavlínou Konopčíkovou. Zdravotní sestrou z oddělení dlouhodobé intenzivní péče. Patřila k týmu zdravotníků, který se o něj několik týdnů intenzivně starali. „Snažila jsem se ho vrátit do života, aby byl stejný, jako byl před nehodou,“ vzpomíná Konopčíková.

Prognózy lékařů přitom nebyly vůbec dobré. Vypráví Lukášova maminka Hana. „Byly hodně špatné, řekla bych až ty nejhorší. Takže každý den, který znamenal posun… to prostě bylo naprosto úžasné,“ popisuje Hana..

„Prognózy byly hodně špatné, řekla bych až ty nejhorší.“
Lukášova maminka Hana

Lékaři doporučili vyzkoušet u Lukáše terapii bazální stimulace. Měl kolem sebe fotografie, poslouchal oblíbenou hudbu a dokonce i hladil svého psa. „Měli jsme mu přinést trička, aby na sobě měl známé věci. Měl na sobě šálu FC Želatovice. Něco to do sebe má,“ vybavuje si Lukášova maminka.

yLukáš se probudil po téměř třech měsících. „Byly tam pokroky, naskočilo to. Bylo něco úžasného, jak to šlo rychle,“ vzpomíná Pavlína Konopčíková. „Lukáš je velký zázrak,“ říká s úsměvem primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Petr Dušek.

Lukáš už začal dokonce znovu hrát fotbal. „Sportuju, jak se dá. Není to takové, jako to bylo, ale dělám všechno pro to, aby bylo,“ přál by si Lukáš, jehož velké přání je se co nejdřív vrátit do zápasu. „Budou to hezké Vánoce,“ usmívá se Hana, Lukášova maminka.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio