Po covidu konečně plnohodnotný Silvestr, radují se provozovatelé barů a restaurací. Někteří ale budou mít zavřeno

30. prosinec 2022 12:40

Mnozí provozovatelé barů a restaurací se připravují na silvestrovské oslavy. V posledních dvou letech je kvůli covidovým restrikcím nemohli pořádat vůbec, nebo jen s omezeními. Doufají proto, že letos lidé budou chtít Silvestra trávit jinde než doma.

„Těšíme se na Silvestra. Bude přípitek, bude kapela, bude pařba. Konečně je to zase normální a lidi se baví,“ říká Lucie Čunčlová, manažerka jednoho olomouckého hudebního klubu s restaurací, kde mají na silvestrovský program vše připraveno. Začne už dopoledne zabijačkovými hody, na večer se pak chystají koncerty několika olomouckých kapel. Se zájmem hostů o rezervace je manažerka spokojená. „Pomalu se to plní. Máme posledních 12 volných míst,“ upřesňuje.

Rezervace na silvestrovský večer se plní taky v jedné z restaurací v centru Olomouce. „Máme prakticky tři čtvrtě restaurace už zarezervované. Vrací se sem spousta zahraničních turistů. Máme to ověřené z let před covidem, že to tak fungovalo. Vypadá to, že by to mohlo být v pohodě. Program žádný neděláme. Lidi prostě přijdou, dají si jídlo, pití, posedí, o půlnoci si přiťuknou a jdou domů,“ uvádí provozovatel restaurace František Lorenc.

„Bohužel musíme odmítat, protože chceme, ať si i personál užije pěkné svátky.“
Zdenek Kortiš, majitel irského baru v Olomouci

Zdaleka ne všichni ale rezervace na Silvestra přijímají. Mnoho olomouckých podniků zůstane zavřených. Rozhodl se tak třeba i majitel irského baru Zdenek Kortiš. „Máme docela hodně velkou poptávku, jestli budeme mít otevřeno na Silvestra. Bohužel musíme odmítat, protože chceme, ať si i personál užije pěkné svátky,“ zmiňuje Kortiš.

Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky bude mít letos na Silvestra otevřeno asi jen polovina restauratérů, tedy méně než v době před covidem. „Ty důvody jsou dva. Zaprvé je to otázka poptávky zákazníků a zadruhé je to skutečně kritický nedostatek zaměstnanců, kterému už v letošním roce čelíme a předpokládáme, že se ještě zhorší v roce příštím,“ vysvětluje prezident asociace Václav Stárek. Ve srovnání s městy je podle něj větší zájem o silvestrovské oslavy na horách.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio