Po dlouhých desítkách let se nad kopci Libavé na Olomoucku rozezněl zvon

8. listopad 2016

Nad libavskými kopci se znovu rozezněl zvon. Zní z jediné sakrální stavby ve výcvikovém prostoru na Olomoucku. A není to zvon ledajaký. Vyrobený je z dělové nábojnice a jeho srdcem je ruské vojenské kladívko.

Zvon teď zní z právě opravené kapličky v Rudoltovicích. Vůbec jediné sakrální stavby na území vojenského prostoru. Opravili si ji místní obyvatelé. Teď se dočkala i vysvěcení.

Kapličku v Rudoltovicích údajně nechal postavit místní sedlák. Jako pokání za to, že zavraždil svoji ženu.

Krátce po válce kaplička zažila násilné vystěhování všech původních německých obyvatel. Spolu s ostatními domy se pak stala terčem cvičících spojeneckých vojsk.

„Byla to hromádka kamení a cihel. Říkalo se tomu U kapličky. Bylo to místo, kde jsme si vždy dávali sraz. U kapličky. Ale ta už tady dávno nebyla. Byla to jen hromádka kamení,“ popisuje zdejší revírník Josef Lenus.

Dva roky kapličku místní nadšenci opravovali. Kámen použili z rozstřílených domů. Dveře vyrobili z nedalekého dubu a kříž našli na zaniklém hřbitově. Symbolický je i zvon.

Svěcení kapličky v Rudoltovicích

„Je to ruská nábojnice z děla. Srdcem je ruské vojenské kladívko z auta,“ ukazuje Jindřich Machala. Hlavní organizátor všech oprav.

Svěcení kapličky se účastní i Hilda Benischová. Odsun z Libavé sama zažila a teď neskrývá dojetí: „Pan Machala si dal hodně záležet. Viděla jsem ta základy, jak to bylo rozbourané. Ten musí přijít rovnýma nohama do nebe.“

Jindřich Machala spolu se svými přáteli už teď připravuje seznam dalších památek, které na Libavé chtějí opravit.

autor: kra
Spustit audio