Po koupání v plumlovské přehradě se raději osprchujte, doporučují hygienici. Voda se začala kazit

31. červenec 2018

Voda v plumlovské nádrži na Prostějovsku se podle hygieniků kazí. Po rozboru vzorků z minulého týdne lidem doporučují se po koupání v přehradě osprchovat. Kvalitu vody kvůli teplému počasí a zájmu návštěvníků testují mimořádně i tento týden.

„Tady jen přičichneme, jestli tam nic nepáchne. Ani pach po rybině, ani žádný fekální zápach, nic není cítit,“ komentuje Martin Halata ze zdravotního ústavu v Olomouci, když odebírá vzorky z plumlovské přehrady do kyblíku.

„To je směsný vzorek na stanovení sinic a chlorofylu. Pro stanovení bakterií, mikrobiologický rozbor, se odebírá voda speciálně do sterilní lahve,“ vysvětluje hygienik.

Stojíme na oblázkové pláži a na první pohled tu voda vypadá čistě, je čirá. „Průhlednost má nad jeden metr, teplota skoro 25 stupňů. Vizuálně ta voda vypadá stejně jako v poslední době tady na přehradě, takže na první pohled nelze posoudit, zda má výrazně zhoršenou kvalitu,“ říká Halata.

Po rozboru vzorků z minulého týdne hygienici označili kvalitu vody v Plumlově oranžovým smajlíkem, který znamená zhoršenou jakost, a lidem po koupání doporučují se osprchovat.

Zájem o koupání v nádrži trvá

Panu Jaroslavovi z Prostějova to nevadí: „Já jsem se tady koupával v daleko horší vodě a nikdy mi to nevadilo.“ Kvalitu vody už má pan Jaroslav vypozorovanou, a když se mu nelíbí, zamíří na Přerovsko. „Vždycky tak v polovině srpna to začne a pak konec, hotovo, už se to nedá. Pak je to zelené jako hrachová polévka. Když je to zelené, jezdím do Tovačova na Donbas, tam je čistá vodička,“ dodává.

Filip a Kristýna přijeli z Ostravy k plumlovské přehradě na pár dní kempovat. „Čistotu vody hodnotíme očima – vidíme na dno, nic tu neplave,“ říká Kristýna a její partner se přidává: „Včera byla úplně zelená voda. Tady, kde končí ta hráz, na druhé straně, tam je takové jezírko a ta voda je úplně zelená. To je vidět i na pohled, když si naberete do dlaní. Ale tady to vypadá perfektně.“

Výsledky rozborů zveřejní hygiena ve čtvrtek. Vzorky bude z nádrže znovu odebírat příští týden.

autor: mot
Spustit audio