Po letech příprav začala stavba Palačovské spojky. Kromě Valašska má pomoct i Hranicím a okolním obcím

6. červen 2023 13:21

Silničáři v pondělí zahájili stavbu Palačovské spojky. Čtyřproudové silnice za více než dvě miliardy korun napojí obce a města na Valašsku na dálniční síť. Velký význam má taky pro obyvatele Hranic a okolních vesnic. Odvést by z nich měla tranzitní dopravu mířící na Slovensko a opačným směrem.

 Silničáři celou akci rozdělili na dvě části. Novostavba silnice první třídy z Lešné do Palačova bude dlouhá pět kilometrů, napojení na dálnici D48 pak bude zajišťovat navazující téměř čtyři kilometry dlouhý úsek.

„Bude to především rychlejší připojení celého Valašska na dálniční síť ČR, protože dálnice D48 se po 10 kilometrech napojuje na D1. Nový pětikilometrový úsek by měl ulevit Lešné na Vsetínsku, ale také městu Hranice na Přerovsku a obcím, přes které vede velmi zatížená silnice první třídy číslo 35,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Zahájení stavby Palačovské spojky vítají v Černotíně. Frekventovaná silnice první třídy totiž obec rozděluje na dvě části.  Přejít ji je tady velmi nebezpečné. „V roce 2020 jsme nechávali dělat měření a denně jedním směrem projedou čtyři tisíce aut,“ říká nezávislý starosta Michal Vacek.

Rychle jedoucí auta a kamiony se snaží pomocí radarů regulovat i v sousedních Hustopečích, Miloticích a Teplicích nad Bečvou. Daniel Vitonský starosta Hranic volený za hnutí ANO připomíná, že na stavbu Palačovské spojky zdejší samosprávy čekaly téměř dvacet let.

V současné době máme na té nejfrekventovanější cestě průjezd zhruba 12 tisíc aut denně.
Daniel Vitonský, starosta Hranic

„V současné době máme na té nejfrekventovanější cestě průjezd zhruba 12 tisíc aut denně. Předpokládáme, že po dostavbě Palačovské spojky by pokles mohl být zhruba o tři až čtyři tisíce,“ zmiňuje Vitonský.

Stavbu Palačovské spojky schválila vláda už v roce 2006. Silnici postaví za více než dvě miliardy korun sdružení tří firem. První auta by se po ní měla projet v červnu roku 2026.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související