Po letech průtahů začíná soukromá firma připravovat u Jívové na Olomoucku stavbu pěti větrných elektráren

29. květen 2023 10:10

U Jívové na Olomoucku by mělo do konce roku stát pět nových větrných elektráren. Investor začal jejich stavbu plánovat už před patnácti lety. Zahájení prací oddálily protesty části obyvatel vesnice a zástupců spolku Nízký Jeseník.

V Jívové jde i po zahájení výstavby o citlivé téma. Lidé o něm moc nechtějí mluvit. „Jsem v senior klubu a jsem proti,“ říká jedna z místních a rychle míří pryč.

Podle paní Anny z Jívové se na výhled na větrné elektrárny dá zvyknout. „Já jsem pro ty elektrárny nikdy nebyla, ale když už to tady bude, člověk si na to zvykne,“ uvádí.

Do Jívové teď na jaře a také v létě míří hodně chalupářů a chatařů. Jednou z nich je Jarmila Uhrová z Brna. Obavy z narušení rekreace kvůli větrným elektrárnám nemá. „Už jsme tedy 47 let. Myslím si, že by lidi nebyli proti, toto nemusí nikomu vadit. Pro obec je to přínos,“ zmiňuje.

Obec projekt podporovala, získá peníze do rozpočtu

Investor se s vedením obce dohodl na každoroční finanční podpoře po dobu fungování projektu. Jívová proto projekt dlouhodobě podporovala.

„Je to na 25 let, takže to je 25 milionů. Je to zajištěný přísun peněz, které jsou navíc mimo státní rozpočet a za co se dá udělat spousty věcí. Pro všechny obce tady v okolí, které to mají a dostávají z toho nějaké peníze, je to významná částka do rozpočtu,“ potvrdil už dříve nezávislý starosta Jívové Jan Pewner.

Podle písemného vyjádření investora by měly větrné elektrárny u Jívové stát do konce letošního roku. Půjde o pět přístrojů s tubusem o výšce pětadevadesát metrů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio