Po náročné zimě začínají silničáři s letní údržbou silnic

12. duben 2021

Sníh a ledovka můžou podle předpovědí meteorologů ještě tento týden zaměstnat silničáře z Olomouckého kraje. Ti už ale místo sypačů pomalu vyjíždí do terénu s frézami a opravují výtluky. Na cestách je jich po zimní sezoně ve srovnání s minulými lety mnohem víc.

S Jaroslavem Lounem, vedoucím olomouckého cestmistrovství, jsme v dílně, kde je právě teď čilý ruch. „V současné době naši pracovníci provádějí odstavení techniky po zimní údržbě. To znamená, že musíme sundat zimní nástavby, očistit je a provádí se příprava na údržbu letní,“ popisuje cestmistr. Silničáři v těchto dnech po zimě čistí silnice nebo dopravní značky a připravují techniku.

Letošní zima se podle Tomáše Vaidy, provozoního náměstka Správy silnic Olomouckého kraje, podepsala na stavu cest více než v minulosti. Například posypových materiálů vypotřebovali silničáři nejvíce od roku 2012.

„Největší rozdíl proti předchozím zimám je hlavně v lednovém a únorovém období, to byla nadprůměrná spotřeba všeho, jak posypových materiálů, tak nafty,“ popisuje s tím, že celkové náklady budou řádově o desítky milionů vyšší.  Silničáři teď budou muset vyspravit stovky kilometrů silnic. Jen na Jesenicku a Šumpersku napočítali 140 kilometrů problémových úseků. Výtluky se ale objevily po celém kraji. Na špatný stav silnic reaguje i Olomoucký kraj.

„Na vysprávky silnic je letos v rozpočtu vyčleněno 81 milionů korun, což je o 5 milionů více než loni. Opravy silnic se naplno rozjedou s nárůstem denních teplot. Správě silnic letos pomůžou dvě nové vysprávkové soupravy na cestmistrovství v Přerově a ve Zvoli,“ uvedla mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

autor: tas
Spustit audio