Po nové cestě jezdí řidiči mezi Přerovem a Bochoří. Silničáři ji vybudovali v rámci dostavby dálnice D1

16. leden 2024 10:29

Přerov a Bochoř spojuje nová silnice. Jedná se o přeložku, kterou dělníci postavili v rámci investice do posledního chybějícího úseku dálnice D1. Původní spojka Přerova a Bochoře byla plná děr a řidiče trápily taky vyjeté koleje.

Na nový asfalt motoristé vyjeli poprvé v pondělí. „Když se člověk projel po staré silnici, tak to byl tankodrom plný vyjetých kolejí. Cyklisti se na tam pohybovali, chodci a víme, že tam bylo spoustu dopravních nehod. I tragických. Bylo to zlo,“ popisuje nezávislý starosta Bochoře Tomáš Volek.

Nová komunikace je daleko delší, než byla ta původní. „Přibližně o dva kilometry,“ upřesňuje Volek. „Původně měla komunikace nějaký kilometr mezi Bochoří a Přerovem. Teď díky tomu, že je to odkloněno až k trati Přerov – Brno a takřka to míjí obec Lověšice, tak ty kilometry narostly. Ale myslím, že to jet o nejmenší, co by mělo řidiče bolet,“ dodává Volek.

Odklon od původní trasy a prodloužení cesty má svůj význam. „Tím důvodem je, aby nebyl omezen provoz letiště, protože ta dálnice vstupuje do toho prostoru. A aby se nemuselo nic zvyšovat, aby tam nemusely dělat mosty, tak se silnice právě vyhýbá tomu přibližovacímu a vzletovému prostoru letiště,“ vysvětluje Tomáš Navrátil náměstek přerovského primátora z hnutí ANO.

Na původní spojnici mezi Přerovem a Bochoří se teď se svojí technikou chystají silničáři.  V budoucnu tudy povede cyklotrasa pro pěší a kolaře. „Stará silnice se teď částečně přeruší. Jak nám to umožní počasí, tak tam budou frézy, které vyfrézují vozovku. Bagry pak stávající vozovku odkopou a vznikne tam díra, kde se bude zakládat podjezd. Most 210 pak převede na druhou stranu dálnice cyklostezku,“ říká Petr Černík, kteří řídí stavbu dálnice u Přerova.

Stavba dálnice je podle něj v mírném předstihu. Termín pro její dokončení je stanovený na jaro roku 2026.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio