Po novém mostě přes D46 u Olšan projedou první auta zřejmě až koncem roku. Práce komplikuje podloží

10. říjen 2018

Otevření nového mostu přes dálnici D46 u Olšan u Prostějova, který nahradí původní přemostění, se pravděpodobně zpozdí. Podle původního plánu silničářů měl nový most začít fungovat do konce října. První řidiči se ale po něm zřejmě projedou až koncem roku. Důvodem jsou nečekané komplikace s podložím.

„Uložila se mostovka, dělá se kanalizace, odbočovací pruh,“ vyjmenovává průběh stavby Ladislav Juřica, mistr jedné z firem, které se na stavbě mostu podílejí.

Nedaleko práci dělníků sleduje paní Anna z Olšan. „Ten byl v dezolátním stavu,“ popisuje stav mostu před rekonstrukcí. Silničáři původně plánovali most otevřít ještě na podzim. „Koncem října. Teď říkali, že asi do konce roku,“ komentuje paní Anna.

Podle šéfa olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Martina Smolky se při stavbě mostu objevily nečekané komplikace. „My jsme zjistili po demolici mostu, že pod tou jednou mostní opěrou bylo neúnosné podloží. To jsme museli přeprojektovat a prodloužit piloty, na kterých stojí ta nová podpěra,“ uvedl Smolka.

Most bude zprovozněn ještě letos

Podle něj nebylo možné problémy předvídat. „V tom místě stál ten původní most, takže nejdřív se musel zdemolovat a potom jsme mohli zjistit, že tam je tenhle problém. Ale bylo to jenom na jedné straně, ne na té druhé,“ dodává.

Kvůli tomu celá stavba nabrala zpoždění. „Je možné, že dojde ke zpoždění, drobnému, v řádech dnů nebo týdnů, ale rozhodně v letošním roce ten most bude zprovozněn,“ ujišťuje Smolka.

Silničáři zároveň kolem mostu budují nové sjezdy a nájezdy na dálnici tak, aby byla křižovatka bezpečnější a odpovídala předpisům.

autor: tas
Spustit audio

Související