Po opravě na Brněnské ulici v Prostějově nejsou přechody. Nejvíc místním chybí u hřbitova

Z frekventované Brněnské ulice v Prostějově zmizely po opravách tři přechody pro chodce. Podle Olomouckého kraje magistrát o jejich zachování nepožádal. Nyní město jedná s policií o navrácení alespoň přechodu u hřbitova.

„Lidé, kteří ještě můžou běhat, to mají dobré, ale ti starší, kteří sem chodí, budou mít určitě problém,“ říká pan Karel, který stojí na krajnici nedaleko hřbitovní brány a rozhlíží se. Potřebuje přejít do květinářství na protější straně.

Květinářka Ivana Slavovová má ze svého obchodu výhled na lampy, které zrušený přechod osvětlovaly. „Chybí hlavně starším lidem, protože když mají hole nebo se špatně pohybují, tak nepřejdou. Teď je ještě zavřená silnice, takže provoz je třetinový,“ popisuje květinářka. Sama prý často i v době, kdy přechod existoval, musela zastavit provoz, aby senioři mohli ke hřbitovu přejít. „Na Dušičky už si to vůbec neumím představit,“ dodává.

Celkem z Brněnské ulice zmizely tři přechody. „U nás to teď vypadá tak, že na Brněnské, která je krásně spravená, zmizely všechny přechody. V současné době je to tak, že pokud se rekonstruuje nějaká významnější komunikace a ten přechod není bezprostředně nutný, tak se opravdu ruší,“ uvedla sociálně-demokratická primátorka Prostějova Alena Rašková.

Silnici opravoval Olomoucký kraj. Podle jeho mluvčí Evy Knajblové Prostějov v projektu o zachování přechodu nepožádal. „Kraj rekonstruuje ulici Brněnskou v Prostějově podle schválené projektové dokumentace projednané se statutárním městem Prostějov a také dopravním inženýrem Policie České republiky. Požadavek na zachování přechodu nebyl z jejich strany vznesen,“ komentuje mluvčí.

Prostějov teď jedná s policií o schválení přechodu u hřbitova. Další zrušené přechody už se na Brněnskou ulici nevrátí.

autor: tas
Spustit audio