Po pandemii razantní růst cen potravin a energií. Provozovatelé restaurací se musí vypořádat s další krizí

19. duben 2022

Zdražování energií a potravin dopadá i na provozovatele restaurací. V době, kdy se teprve začínají vzpamatovávat z dopadů covidu, musí řešit dramatický nárůst cen vstupů. Výjimkou nejsou ani restauratéři z Olomouce.

„Musíme rychle jednat, nejsme schopni udržet naše ceny při rapidně stoupajících cenách. Jak masa, zeleniny, tak mléčných výrobků. Je to mnohdy zdražení až o devadesát nebo sto procent,“ stěžuje si například manažer jedné z restaurací v centru Olomouce Filip Matěj. „Všechno se zdražuje a my budeme muset zdražit také. Bohužel, netěší nás to. Chtěli jsme naopak zlevnit, abychom lidi nalákali,“ dodává.

„Od května budeme zdražovat kompletní lístek včetně nápojů. Týká se to bohužel i nás, není zbytí.“
Provozní jedné z olomouckých restaurací Denisa Juřátková

Rostoucí náklady na provoz pociťují i v dalších olomouckých restauracích. „Jde hlavně o maso a zeleninu. Od března se to navyšuje a připravují nás na to, ať se dopředu předzásobíme,“ potvrzuje provozní Denisa Juřátková s tím, že ceny restaurace zvedne řádově až o desítky korun. „Od května budeme zdražovat kompletní lístek včetně nápojů. Týká se to bohužel i nás, není zbytí,“ doplňuje.

Někde zdraží jen jednotlivé věci z ceníku

Zdražení se nevyhne ani další olomoucký restauratér Miroslav Schubert. I když ceny nemění plošně, ale jen u některých jídel. Má totiž obavy, že razantnější zásah do ceníku by se podepsal na návštěvnosti. „Jestliže zvednete radikálně ceny, aby vám to alespoň trošku vycházelo, a pak se ti hosté nedostaví, tak je to skoro to samé, jako byste ceny nezvedli,“ zmiňuje.

Například podle stravenkové společnosti Edenred obědy v českých restauracích letos v březnu meziročně zdražily asi o 15 korun na průměrných 156 korun.

Spustit audio