Po prudkých deštích hynou v Moravě ryby. Za nedostatek kyslíku ve vodě může i kanalizace

29. září 2017

Více než tuna ryb uhynula v řece Moravě během prudkých dešťů, které přišly po teplých dnech. Taková je podle rybářů bilance několika případů za poslední dva roky. Jednou z příčin nedostatku kyslíku je kanalizace. Řešení je v nedohlednu, olomoucký magistrát a kraj se nemůžou dohodnout, kdo by se měl věcí zabývat.

„Za poslední dva roky došlo k pěti velkým otravám na řece Moravě, od olomoucké čistírny po Boleloucký jez. K úhynu dochází vždy po lokálních deštích na Olomoucku, kdy zřejmě dochází k odlehčení dešťové kanalizace s organickými látkami,“ říká jednatel Českého rybářského svazu Přemysl Jaroň.

Podle něj přišel svaz během dvou let o zhruba 1200 kilo ryb. Naposledy uhynuly na začátku září v Drahlově, kde zasahovali stejně jako v ostatních případech i hasiči.

„Hasiči zjistili, že ve vodě je málo kyslíku, proto s rybáři domluvili zvýšení průtoku vody tak, aby se hladina vody víc čeřila a kyslík se dostával do vody. Současně s tím nasadili hasiči na hladinu plovoucí čerpadla, kterými také prokysličovali vodu,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Šlo o jeden z menších úhynů. Celkově jsou ale škody svazu zhruba 400 tisíc korun. Situace se může opakovat, varuje mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. „Týká se to zejména úseku nad jezem, kdy v takových případech je zde nízké množství kyslíku. Pokud se k tomu přidají ještě vydatné lokální srážky, které se často ještě ohřejí na zpevněných plochách a vypláchnout kanály, je problém umocněn a kyslíkový deficit pak nastupuje velmi rychle,“ popisuje Štědrá.

Rybáři se s tím ale nechtějí smířit. „My jsme svolali jednání za účelem řešení té situace. To co bylo, bylo. Uhynula spousta ryb, běhají kolem toho desítky dobrovolníků,“ komentuje jednatel rybářského svazu.

Přemysl Jaroň a jeho kolegové zatím neuspěli. Hejtmanství tvrdí, že situací se má zabývat olomoucký odbor životního prostředí. Podle jeho šéfa Petra Loyky se přírodní katastrofy nestaly na území, které pod město spadá. Pokud se má problém vyřešit, budou se úředníci muset nejdřív dohodnout.

autor: ahe
Spustit audio