Po roce výuky se žáci církevní základní školy v Prostějově stěhují do nových prostor

17. srpen 2016

Církevní základní škola v Prostějově má za sebou rok vyučování. Teď se stěhuje do nových prostor. Ty pro ni postavilo olomoucké arcibiskupství.

Opakovaně v minulosti žádalo prostějovskou radnici o uvolnění místností v bývalé škole na Komenského ulici, která je hned naproti Cyrilometodějskému gymnáziu.

Město to pokaždé odmítlo s tím, že nejsou vhodné. A tak arcibiskupství přestavělo pro žáky druhého stupně sousední bytový dům.

„Průchod do bývalého bytového domu byl zrekonstruován pro účely základní školy,“ říká ředitel Cyrilometodějského gymnázia v Prostějově Pavel Polcr při prohlídce nové budovy pro církevní základní školu.

„Je potřeba seřídit elektrický otvírač oken, aby byl funkční, až bude spuštěn plný provoz školy,“ popisuje mi pan Ivo, zatímco se snaží zprovoznit okno.

„Tohle je menší učebna, určená především pro výuku cizích jazyků. Je vyvedená v zelené barvě. V prvním patře máme ještě modrou a oranžovou učebnu a úplně nahoře je červená s fialovou,“ vysvětluje ředitel. Přestavbu bytového domu na školu tu stihli za rok.

Cyrilometodějské gymnázium v Prostějově

„Tento rok pro nás byl opravdu hodně náročný. Ozývaly se tady vrtačky a různé bouchání. To narušovalo jednak práci pedagogů i samotné studium,“ říká jedna ze zaměstnankyň školy Marie Richterová.

Místo rekonstrukce chtělo gymnázium dříve využít pro základní školu budovu v Komenského ulici. Nedohodlo se ale s městem.

„V současnosti tam využíváme tělocvičnu, kterou máme pronajatou a doufáme, že tato možnost nám do budoucna zůstane,“ dodává Polcr.

Na škole se zatím učí žáci druhého stupně, časem by mohli přibýt i ti mladší. Pro ty by ale muselo Olomoucké arcibiskupství postavit další budovu na dvoře stávajících škol.

autor: tas
Spustit audio