Po roční pauze se turistům otevře rozhledna na Velkém Kosíři. Dělníci právě zpevňují statiku věže

15. duben 2018

První turisté se z vrcholku rozhledny na Velkém Kosíři podívají do kraje zřejmě už v červnu. Stavební firma začala s opravami schodiště. Kvůli špatné statice je věž více než rok zavřená. Rekonstrukci zdržel spor mezi obcemi mikroregionu, architekty a stavbaři o to, kdo je za situaci odpovědný.

„Statiku zajišťujeme pomocí přidaných vzpěr, které zvyšují pevnost celé konstrukce a zabraňují svěšování schodiště,“ vysvětluje mistr tesař Jaromír Machač. Dělníci opatří schodiště desítkami vzpěr. „Celkem 20 modřínových vzpěr na 20 dubových patek a shora nad schodištěm se přidává dalších 40 smrkových vzpěr,“ vypočítává tesař.

Všude kolem leží desky s hřebíky, které pocházejí z podhledů schodiště. „Po ukončení prací musí dozor zkontrolovat jednotlivé spoje a teprve po zkontrolování dojde k takzvanému zaklopení,“ popisuje Machač.

Paní Iva z Olomouce už se otevření rozhledny na Velkém Kosíři nemůže dočkat: „Byla by škoda, kdyby to tady nebylo. Buřtíky se tady dají opéct, děti se tu vyřádily.“

Kopec, kterému se tu přezdívá „hanácké Mont Blanc“ za cíl školního výletu pro svoje spolužáky vybral 18letý student cestovního ruchu Štěpán. „Na rozhledně jsem popravdě ještě nebyl, protože je ještě zavřená, ale je dobře, že už ji budou opravovat a snad otevírat,“ říká.

Po vleklých tahanicích začala oprava rozhledny na Velkém Kosíři

Rozhlednu nechal v roce 2012 postavit mikroregion Kosířsko. „Při jedné z kontrol jsme tady měli stavební dozor a ten nás upozornil na to, že to schodiště se trochu naklání. A tím to všechno začalo,“ vzpomíná předsedkyně mikroregionu Hana Rozsypalová.

Poslední rok probíhaly různé tahanice, kdo za to může – jestli je to architekt, nebo stavební firma, nebo mikroregion. „Uzavřeli jsme dohodu se stavební firmou, provádí se to nejdůležitější,“ uzavírá Rozsypalová.

Statik mikroregionu doporučil ještě posílení hlavní konstrukce věže, které si teď obce nechávají zpracovat.

autor: mot
Spustit audio