Po rodičích nezletilého aktivisty Jakuba Čecha z Prostějova chtějí tamní politici peníze na právníka

26. září 2016

Dva náměstci prostějovské primátorky poslali rodičům šestnáctiletého aktivisty předžalobní výzvu. Chtějí po nich zaplatit výdaje za advokáta, kterého si vzali na přestupkové řízení.

To s nimi vedly úřady poté, co právě aktivista Jakub Čech upozornil, že neohlásili při hlasování zastupitelstva střet zájmů. Úřad řízení zastavil s tím, že nevznikla žádná škoda.

„Páni náměstci Smetana a Fišer napsali mým rodičům dopis, předžalobní výzvu. Žádají je o nějaké peníze, které jim vznikly v souvislosti s přestupkovým řízením,“ říká šestnáctiletý Jakub Čech.

Na úřady se obrátil poté, co podle něj náměstci Pavel Smetana a Zdeněk Fišer, oba z ČSSD, neoznámili při hlasování na zastupitelstvu střet zájmů.

„Já jsem to porušení zákona oznámil, protože to vnímám jako svou občanskou povinnost. Když někdo poruší zákon, tak se to má oznámit příslušnému úřadu,“ dodává Čech.

Úřady s oběma náměstky zahájily trestní řízení, nakonec ho však zastavily s tím, že přestupek nebyl prokázán. Rodiče Jakuba Čecha pak dostali předžalobní výzvu k uhrazení několika tisíců korun za právní služby.

„Proč já bych měl platit za to, že si chce pan Čech něco ověřit. Já to nepožaduju od pana Čecha, žaluju rodiče, kteří tomu měli zabránit. Stále za něho mají odpovědnost,“ potvrzuje Zdeněk Fišer.

Podobně svůj krok vysvětluje i Pavel Smetana: „Pokud vám někdo způsobí škodu, tak je potřeba se obrátit na toho, koho se to týká. Rodiče nesou za nezletilého zodpovědnost do věku jeho zletilosti. Proto jsme zvolili tuto formu.

Podle právníka Petra Kočího by nárok na úhrady škody oběma náměstkům mohl vzniknout v případě, že by informace v oznámení byly vyloženě lživé. Jinak by se měli obrátit na stát.

„Já to jejich jednání beru jako zastrašování. Zastrašování rodičů i mě,“ dodává Jakub Čech.

autor: tas
Spustit audio