Po sedmi letech se do Javorníku možná vrátí obvodní oddělení republikové policie

12. duben 2018

Do Javorníku se možná vrátí státní policie. Tamní obvodní oddělení policie zrušila před sedmi lety. Radnice později investovalo do kamerového systému a také platí soukromou bezpečnostní agenturu, která hlídá pořádek ve městě. Teď ale Policie České republiky přislíbila, že v případě potřeby zřídí v Javorníku znovu stálou stanici.

Pořádek ve městě dnes hlídají čtyři kamery a také pracovníci bezpečnostní agentury. Pokud se vrátí státní policie, Alois Voráč a Bohdan Táborský by podle svých slov zřejmě přišli o práci. Oba ale vzápětí dodávají, že tomu moc nevěří. „Nechce se mi moc věřit, že by to bylo v brzké době. Máme 12hodinové služby. Ale v momentě, kdy vysadíte na jeden nebo na dva dny, tak se přijďte podívat,“ říká Alois Voráč.

Jeho kolega k tomu dodává, co je poslední dobou nejvíce zaměstnává: „Je to vidět hlavně na náměstí. Rušení nočního klidu, opilství, výtržnictví a podobně. Teď se blíží turistická sezóna, tak očekáváme velký nápor této problematiky.“

Náš rozhovor přerušilo zvonění telefonu, dvojice mužů v černém musí odjet do vedlejší vesnice. „Běhá nám tam v Uhelné nějaký toulavý pes, tak ho máme vyfotit, předat dokumentaci policii a buď ho dát do záchytné stanice, nebo s ním něco udělat. Ohrožuje tam děti, volal pan starosta,“ komentuje telefonát Voráč.

Policie je připravena reagovat na aktuální podmínky

Pro radnici je návrat policie prioritou, zdůraznil javornický starosta zvolený za evropské demokraty Jiří Jura: „Chci tomu věřit. Uděláme ze strany města maximum, abychom jim vytvořili podmínky.“

Aktuálně Javorník více policistů nepotřebuje. Vedoucí územního odboru v Jeseníku Ludmila Andělová ale připouští, že se to s ohledem k poloze města může změnit. Policie je připravena okamžitě reagovat. „Jedná se o příhraniční oblast. Máme tam místa, jako jsou psychiatrické léčebny, máme různá doléčovací zařízení, takže říct, že ta situace bude stabilně klidná a že to nebude vyžadovat nějakou změnu, to si myslím, že nikdo z nás nedokáže říct. Ale my jsme připraveni, že v případě zhoršení bezpečnostní situace, budeme velmi aktivně iniciovat zřízení stanice v Javorníku,“ uvedla Andělová.

Dnes je v Javorníku služebna, na které policisté působí jen několik hodin v týdnu. Pro případnou stanici může už teď nabídnout město vhodné zázemí.

autor: aja
Spustit audio