Po slavném vědci Gregoru Johannu Mendelovi se nově jmenuje náměstíčko v centru Lipníku nad Bečvou

15. červen 2022

Lipník nad Bečvou má svůj Mendelův plácek, takzvaný Mendlák. Najdete ho v historickém centru města, a jak už je zřejmé nese jméno jednoho z nejvýznamnějších vědců 19. století Gregora Johanna Mendela. Objevitel základních principů dědičnosti a zakladatel genetiky v Lipníku studoval na tehdejší piaristické škole. Od jeho narození uplyne v červenci rovných 200 let. 

Náměstíčko v centru Lipníku nad Bečvou pojmenované po vědci Gregoru Johannu Mendelovi

„Ta myšlenka vychází z toho, že jsme chtěli oživit veřejný prostor,“ vysvětluje mi Věra Rakovská, vedoucí odboru školství a kultury městského úřadu v Lipníku nad Bečvou. „Věřím v to, že když někde stojím, a kolem mě je něco hezkého, tak mě to zastaví. A my se tady snažíme lidi zastavit, aby si našli chviličku času a třeba si z toho Mendla načerpali nějakou inspiraci. Mendl totiž nebyl jenom vědec ve smyslu genetik, ale on byl velmi renesanční osobnost,“ dodává. 

Původně z recese tady vzniklo krásné zákoutí přímo na náměstí T. G. Masaryka. Na travnaté ploše jsou vysázené okrasné záhony květin a je u nich je i zajímavá lavička, kterou tvoří jakési poloviční zeleno-žluté hrášky. „Lavičku vytvořil umělec, sochař a designér Lukáš Dvorský z Ostravy. Lavička symbolizuje Mendelovy zákony dědičnosti,“ říká Rakovská.

Jak se Mendel objevil v Lipníku?

Součástí zákoutí je i velkoformátový komiks o životě Mendela. Mimo jiné v něm nechybí  ani  jeho studium v Lipníku. „Proč se ocitl Mendl v Lipníku? Jeho geniality si všimli v rodných Hynčicích a poslali ho studovat, tehdy do špičkového pracoviště, na střední Moravě k piaristů do Lipníku nad Bečvou,“ uvádí lidovecký místostarosta Lipníku Ondřej Vlček.

Připomenout osobnost Mendela se v Lipníku budou snažit i výstavou v domečku městské knihovny a na podzim pak při pořádání Dnů evropského kulturního dědictví.

autor: kra
Spustit audio