Po stopách architekta Bohuslava Fuchse, rodáka z Všechovic

18. srpen 2019

Není u nás mnoho vesnic, které se mohou pochlubit funkcionalistickými stavbami. Určitě ale mezi ně patří Všechovice na Přerovsku. Ne náhodou, jsou totiž rodištěm slavného architekta Bohuslava Fuchse.

Ve vesnici si svého slavného rodáka náležitě považují. Má tam i vlastní moderní výstavní síň. Obec ji otevřela přesně před pěti léty v historickém objektu bývalé školy. Expozice slavného rodáka zabírá část prvního patra. Na panelech se můžete seznámit s jeho nejslavnějšími stavbami. Třeba z Brna, kde se podílel na rozvoji města. Ale také v lázeňských či horských městech. Jde o funkcionalistické banky, hotely, restaurace, obřadní síně, navrhoval také vily a obytné domy, včetně interiérů.

Modely, učebna a mini kino

Ve středu výstavní síně napočítáte pět vysokých podstavců, na kterých stojí šedé modely skutečných staveb. Popisy jsou v breillově písmu, můžete si je doslova ohmatat. Pod okny stojí dlouhé řady stolů. Na nich najdete nejrůznější publikace o architektuře, můžete si prohlédnout i alba s fotografiemi. A když si budete sedat ke stolům, dobře si prohlédněte i židle. I ty navrhoval Bohuslav Fuchs. Jde o známé TONETKY, které se dodnes vyrábějí v nedaleké továrně v Bystřici pod Hostýnem.

Rodný dům a Fuchsovy objekty

Ve středu vesnice poblíž u kostela najdete i Fuchsův rodný dům s pamětní deskou. Jen pár kroků od něj pak narazíte na vůbec první stavbu, kterou pro rodné Všechovice architekt navrhl. Jde o pískovcový památník obětem první a druhé světové války. Na kraji vesnice vás překvapí nádherné výhledy na Hostýnské vrchy a Záhorskou pahorkatinu. Nejkrásnější jsou z místního hřbitova, postaveného podle plánu slavného rodáka. Poslední stavby, které pro Všechovice navrhoval, jsou dva bytové domy. Netradiční tvary oken, betonové zábradlí s dřevěnými madly, u některých bytů zůstaly i původní dveře. Stavěly se pro učitele, policisty a úředníky po druhé světové válce, když se vesnice začala rozrůstat. Velkoryse řešené byly i samotné byty. Měly dobrý půdorys, velkorysý výměr i pokoj pro služebnou.

Bohuslav Fuchs prožil svá nejplodnější léta za první republiky. Za války učil na legendární Baťově umělecké škole, po pětačtyřicátém se stal profesorem na brněnské technice. Po nástupu komunistů veřejných úkolů ubývalo, jeho práci na škole sabotovali. Stal se předmětem žárlivosti a intrik mladších kolegů. Taky mu byly vytýkány kontakty se zahraničními architekty. V roce 1972 profesor Fuchs umírá na následky zranění po automobilové nehodě.

autor: zem
Spustit audio