Po téměř 45 letech by se na Školní náměstí v Hranicích mohla vrátit socha T. G. Masaryka

12. únor 2018

Na Školní náměstí v Hranicích by se mohla vrátit socha prvního československého prezidenta. Usiluje o to část zastupitelů a veřejnosti. Bronzová socha Masaryka už dříve v těchto místech stála. V 70. letech minulého století ji ale komunisté nechali roztavit. Od Sametové revoluce je prostor prázdný.

S historikem Jiřím Nebeským stojíme uprostřed parčíku na Školním náměstí, přesně v místě, kde by v budoucnu mohla znovu stát socha T. G. Masaryka. „Tohle místo je vlastně takový prostor politických soch. V roce 1898 tu byla instalována socha Františka Josefa I., ta tam vydržela přesně 20 let. Po převratu v roce 1918 byla sundána a pak se dlouho spekulovalo čím prostor doplnit. V roce 1938 byla vypsána soutěž na novou sochu, tentokrát Masarykovu. Jenže vlivem Mnichova ta hotová socha nebyla osazena, za okupace se ztratila, nebo byla zničena. Až v roce 1948, a to až po únorovém převratu, sem byla postavena bronzová socha Masaryka, kterou získaly Hranice darem z ukrajinského Užgorodu,“ popisuje historické okolnosti Nebeský.

Socha z Ukrajiny v Hranicích vydržela až do října 1974. Zmizela náhle jedné noci, pravděpodobně byla roztavená v jedné z pecí přerovských strojíren. Její místo pak na dalších 20 let obsadilo sousoší rudoarmějců. Školní náměstí opustilo po Sametové revoluci a od té doby je místo prázdné. Historik Jiří Nebeský teď navrhuje vrátit na náměstí Masaryka: „Já si myslím, že si to toto místo zaslouží, protože ten prostor si říká o doplnění nějakým objektem, nějakou sochou.“

Od 80. let nebylo v Hranicích odhaleno jediné sochařské dílo ve veřejném prostoru. „Je to o to zajímavější, když se člověk podívá do blízkého Přerova nebo Lipníka, tam těch soch přibyla celá řada,“ dodává historik.

Nápad vrátit Masaryka na Školní náměstí podporuje i starosta města Jiří Kudláček zvolený za Starosty a nezávislé. „V této chvíli má návrh podporu veřejnosti. Myslím si, že v současnosti město má finanční prostředky na to, aby tento plán zrealizovalo,“ uvedl.

O tom, jestli bude na Školním náměstí znovu stát socha Masaryka, rozhodnou zastupitelé Hranic na svém únorovém zasedání.

autor: kra
Spustit audio