Počasí a zejména první sníh na Jesenicku zalarmoval mnohé řidiče. Začali obvolávat pneuservisy s jedinou žádostí

15. říjen 2020

Autoservisy na Jesenicku začali plnit řidiči, kteří chtějí přezout svá vozidla. Zima se tentokrát ohlásila s velkým předstihem. A mechanici nevědí, kam dřív skočit. Někde musí zákazníky objednávat až na listopad.

Roman Štencl potřebuje přezout dvě auta, obrátil se na automechaniky v České Vsi. Milan Vévoda našel volný termín až 2. listopadu. „Zkusím omezit cesty přes sedlo, ale myslím, že počasí se ještě umoudří,“ říká řidič, kterého moc nepotěšila. Cestování proto do té doby raději omezí. „Blázinec. Jak napadl sníh na Červenohorském sedle, tak se do toho všichni pustili. Stíháme, ale kapacitně už víc nezvládneme,“ popisuje Vévoda.

Pneuservisy mají před zimou napilno

Diář se mechaniků se plní prakticky od začátku tohoto týdne, popsuje vedoucí servisu Petr Horáček a vede mne přitom do dílny. „99 procent děláme jenom gumy, 30 aut za den. Telefony zvoní nepřetržitě od rána,“ dodává mechanik. Jiné zakázky teď skoro neřeší, není na ně moc času. „99 procent děláme jenom gumy, 30 aut za den. Telefony zvoní nepřetržitě od rána,“ přiznává mechanik.

Krátce na to přijíždí do dílny pan Bohuslav, trápí ho ale baterie. Mechanik mu ji v rychlosti mění za jinou. Na autě má ještě letní gumy, a s výměnou prý zatím nespěchá. „Myslíte, že už bude zima? Zima ještě nebude. Všichni straší, ale to není tak hrozné,“ říká pan Bohuslav.

Podle mluvčí jesenické policie Terezy Neubauerové ale už není na co čekat. „Řidičům, kteří mají na vozidlech stále letní pneumatiky, doporučujeme, aby do horských oblastí se sněhovou nadílkou vůbec nejezdili,“ uvedla Neubaerová.

Noční teploty v posledních dnech klesají ve vyšších polohách i k nule, navíc by mohlo podle meteorologů v následujících dnech i přisněžit.

autor: aja
Spustit audio

Související