Pochopil smysl života Napoleon, nebo Vachler? O nejmrazivější bitvě u ColeSlavkova

24. listopad 2023

Tomáš se rozhodl ztrestat chuťové buňky Čelistí indickými pickles ze zeleného chilli. A dostavilo se osvícení. Napřed Igor Chaun cákl blátem a na konci se dostavila i bílá paní. Dopadlo to jako u Waterloo.

Poslední snímek Ridleyho Scotta Napoleon má dvě a půl hodiny. Ale to je ještě málo. Režisérský sestřih by měl mít 270 minut. Kdo se na něj podívá? „No asi každý, kdo by chtěl pochopit, o co tomu pětaosmdesátiletému Ridleymu Scottovi šlo,“ hodnotí toto torzo, které se dostalo do kin Tomáš. „Působí to, že film sestříhali z mnohem masivnější hmoty a mezi dějinnými výjevy a osobnější linkou není žádné pojítko.“ Scott se rozhodl pojmout celý život a kariéru komplikovaného vojevůdce, ukázat všechny bitvy od Egypta, přes Slavkov po Waterloo, a taky se věnovat problematickému vztahu Napoleona s životní láskou Josefínou. Ale tajuplně odpudivý protagonista zůstane hádankou, do které nejde proniknout.

To Robbiemu Williamsovi ve čtyřdílném dokumentu Netflixu stačí ležet na gauči a čumět před sebe. „Je to taková sebereflexe ve spodkách,“ říká Aleš. „Robbie není žádná ostrá tužka, má v sobě lidovou jadrnost, ale ta postel, kde se většina děje odehrává je pro něj až příliš bezpečná,“ dodává Vítek. Přesto dokument nabízí cennou perspektivu, nahlíží, jaká je daň za slávu, jak se za výřečností skrývají deprese a úzkosti.

V jakém labyrintu se ztratil Mijazakiho chlapec? Proč nemá kouřová sauna komín? Kdo přežil Harryho Pottera? Koho bude pronásledovat digitální ezo čmelák? Čelisti byly opět protlačeninou. A prdelka na konci svítila všem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.