Pod chlupatou slupkou kiwi se ukrývá víc vitamínu C než v pomeranči nebo citrónu
Kiwi je velmi odolné – dobře se přepravuje i z takových dálek, jako je Nový Zéland. Nejčastěji ho jíme syrové. Vitamínu C je v něm zhruba dvakrát více než v citronech. Čím ještě prospívá zdraví?
Lahodné kiwi patří k nejlepším zdrojům kyseliny listové a vlákniny: Je také mimořádně bohaté na draslík, hořčík a železo. Obsahuje i velké množství mědi, stopového prvku, který spolu s vitaminem C napomáhá vstřebávání železa ve střevech.
Kiwi posiluje imunitní a cévní systém. Posiluje totiž stěny cév a dokonce pomáhá i při počátečních stádiích křečových žil.
Když se hodně namáháte, když vás nohy začnou víc bolet, dopřejte si více kousků kiwi a bolest ustoupí. Podporuje také růst kostí, vhodné je tedy i pro malé děti.
Užít byste ho měli i při svalové únavě. Kosti jsou díky němu silnější a pevnější. Vhodné je i pro lidi s náběhem na paradentózu. Kiwi kromě dásní posiluje zdraví zubů.
A konečně: díky kiwi budete dokonce i krásnější. Pleť tonizuje a hydratuje díky vitamínu E.
A na závěr jeden recept na zdravou snídani. V misce rozmačkejte kiwi a banán, vymačkejte šťávu z půl pomeranče nebo celé mandarinky a přidejte lžičku chia semínek. Se šálkem zeleného čaje k tomu krásně nastartujete den.
Související
-
Na hmyzí štípance platí nejen citrón a cibule!
V minulém díle Minuty o zdraví jsme vám představili netřesk a jitrocel jako první pomoc při poštípání hmyzem. Dnes budeme pomoc hledat v lednici a ve spíži…
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.