Podívali jsme se na Mikulášské jízdy do Kolína-Sendražic

8. prosinec 2012

Vzali jsme vás na Řepařskou drážku v Kolíně-Sendražicích. To kvůli Mikulášským jízdám, které tam tamní nadšenci připravili.

Ani v prosinci neutichl provoz na kolínské Řepařské drážce. Asistentka ředitele Eliška Francová tak měla jako výpravčí a pokladní v jedné osobě minulý víkend při Mikulášských jízdách plné ruce práce. Čas na rozhovor si ale přeci jen našla.

S Michalem Najbrtem, manažerem kolínských sledge hokejistů, se na Řepařské drážce potkal Pavel Petr. Slovo dalo slovo a vznikl rozhovor.

Pozvánka:
Pozvánka na jednu z nostalgických jízd. Ta se uskuteční v sobotu 15. prosince. Advent na Křivoklátě totiž tradičně můžete navštívit s Křivoklátským expresem. Ten vyjede z Prahy-Braníka a přes Vršovice, Smíchov a Beroun zamíří právě do stanice Křivoklát. Dále pojede do Rakovníka a tradičně také Lužné u Rakovníka. Jedná se pochopitelně o vlak tažený parní lokomotivou.

Zprávy z železnice:
Společný projekt Českých drah a Středočeského kraje na opravu sedmi nádraží se posouvá. Stále se totiž čeká na přidělení evropských dotací. Přitom už jsou připravena výběrová řízení na projektovou dokumentaci a následně také na vlastní realizaci staveb. Zatím se tak odkládá futuristický projekt hlavního nádraží v Mladé Boleslavi nebo chystané spojení vlakového s autobusovým nádražím v Nymburce. A která další nádraží v našem kraji čekají na opravu? Ta v Kutné Hoře, Příbrami, Rakovníku, Zdicích a Hořovicích.

Další zpráva jistě potěší cestující s handicapem. České dráhy totiž uvedly do provozu další modernizované vozy pro osobní přepravu. Konkrétně na dálkových linkách. O co konkrétně se jedná? O kombinované vozy pro cestování vozíčkářů, pasažérů s jízdními koly i klasickými místy pro sezení. Samozřejmostí jsou rozkládací stoly nebo elektrické zásuvky. Do konce roku se takových vozů objeví celkem patnáct. Mimo jiné, ve spojích jedoucích na Slovensko, do Rakouska, Maďarska nebo Německa.

autor: Pavel Petr
Spustit audio