Podkovy, sekery, klíče, křížky. Hledač pokladů z Hněvotína vyráží do polí s detektorem kovů

12. duben 2018

Na jaře vyrážejí na pole kromě zemědělců také hledači pokladů. Čerstvě zorané plochy procházejí s detektory a po každém zapípání se hrabou v zemi. Nezvyklý koníček může být pro zemědělce prospěšný. Hledači totiž z pole odnášejí těžké kovy.

„Toto je středověká podkova, toto je volská podkova, na krávy a na voly to pužívali. To jsou vložky do žehliček, závaží na secí stroje, sekery, bodla, starý klíč,“ ukazuje Arpád Szücs z Hněvotína své nálezy uskladněné v přístřešku na dřevo. Každý kousek trámu pod stříškou zakrývají částečně zrezivělé kovové předměty.

Ke zvláštnímu koníčku se muž dostal před šesti lety. „Viděl jsem to na internetu a jeden bývalý kolega a kamarád to provozoval, tak mě to chytlo. A je to úžasný relax, odpočinek v přírodě,“ říká.

Středověká podkova, kterou Arpád Szücs našel v poli u Hněvotína

Pan Arpád vyráží s detektorem třikrát i čtyřikrát za týden. Moc času už nemá. Zoraná pole prochází, jen dokud zemědělci nezasejí. „Většina věcí se na pole dostala tak, že na vesnici v každém domě bylo hnojiště a na to hnojiště se házelo všechno. Hnůj se jednou za rok vyvezl na pole,“ vysvětluje.

Přesunuli jsme se dovnitř, na stole už leží připravená krabička. „Toto jsou svátostky a křížky, protože na polích většinou pracovali sedláci a každý měl zpravidla něco na krku. Samozřejmě, že když to leželo desítky, v některých případech stovky roků na polích, kde se hnojilo, je ten stav takový, jaký je,“ komentuje pan Arpád.

Zvláštní místo má sbírka mincí

Knoflíky, náprstky, kusy dělostřeleckých granátů, fajfky či prstýnky už zaplnily celou skříň. A samozřejmě nechybí mince. Z rakousko-uherských dvouhaléřů si pan Arpád tvoří celou kolekci. „Snažím se je dávat dohromady podle ročníků. Samozřejmě podle katalogové ceny je nejvzácnější hned ten první ročník 1892, to se mi ještě nepodařilo. Ale všechny ostatní ročníky mám. To je takový adrenalin, když člověk čeká, že objeví ten nejlepší ročník,“ říká s úsměvem.

Ůlomky kovových křížků

Marie Szücsová svého manžela podporuje: „Zabaví se tím a hodně se naučí z historie. On je takový důsledný ve všem, takže cokoliv najde, vždycky si hledá z historického hlediska, co našel. Má z toho ohromnou radost.“

Zemědělci mu nemají za zlé, že jim chodí po poli, naopak. „Já jim čistím pole. Když se podíváte tady na ty olověné kule, střely a plomby. Já za rok nasbírám 10 až 15 kilo olova,“ dodává Arpád Szücs.

Z předmětů nalezených ve vesnici a okolí udělal místní hledač pokladů celou výstavku. Obec ji chce lidem představit na sjezdu rodáků, který chystá na červen.

autor: mot
Spustit audio