Podle správců cest přibývá silničních mostů, které potřebují opravit

2. prosinec 2019

Popraskané podpěry, v obloucích trhliny široké až půl centimetru. Zhruba tak vypadá most přes říčku Bystřičku v Dřevohosticích, přes který vede silniční tah z Přerova do Bystřice pod Hostýnem. Mostů, které jsou ve velmi špatném či havarijním stavu, je ale v Olomouckém kraji mnohem víc. Náklady na jejich opravu se pohybují ve stamilionech korun. 

Frekventovaný železobetonový most přes říčku Bystřičku v Dřevohosticích byl postaven v 30. letech minulého století a dnes je na první pohled jasné, že ta nejlepší léta má už za sebou a nutně potřebuje opravit. „V těch pilířích je jednoznačně vidět deformace a poškození, trhliny jsou tam dlouhé až dva metry. Když tady přejíždějí nákladní automobily, tak se most chvěje,“ říká nezávislý starosta Petr Dostál.

Havarijní stav mostu v Dřevoshosticích

Silničáři po důkladném prozkoumání mostu ho přeřadili do kategorie mostů ve velmi špatném stavu. Opravit ho ale chtějí až v roce 2021. Přednost dostane dalších šest mostů, které jsou v současnosti už v havarijním stavu. „Tři mosty máme v projekční přípravě, dva jsme zrealizovali už letos a jeden máme připravený k opravě, ale bohužel majetkoprávní vztahy nám nedovolují tento most postavit,“ říká Ivo Černý z olomoucké správy a údržby silnic.

Havarijní stav mostu v Dřevoshosticích

Olomoucké hejtmanství potřebuje na nejnutnější opravy mostů v příštím roce 200 milionů korun. „V současné době je pro nás úplně neznámé, kolik dostaneme ze státního fondu dopravní infrastruktury. Teď vím, že se můžeme pohybovat z provozních prostředků správy silnic kolem částky 60 milionů korun. Samozřejmě k tomu určitě přibydou další prostředky, ale kolik jich bude, na to se mi v tuto chvíli těžko odpovídá,“ říká Jan Zahradníček. Náměstek olomouckého hejtmana volený za hnutí ANO.

Projektově je na opravu mostů v Olomouckém kraji připraveno pro příští rok celkem 29 mostů, které jsou v havarijním nebo velmi špatném stavu. Letos se jich podařilo kompletně opravit 19.

autor: kra
Spustit audio