Podle starosty Brodku u Přerova nemusela rozvodněná Olešnice desítky domů vůbec zaplavit

16. říjen 2020

Zaplavené ulice, několik domů, garáže a sklepy. Tak to vypadalo v Brodku u Přerova, který v noci na dnešek zasáhla rozvodněná Olešnice. Jindy líně tekoucí říčka v polích na okraji Hané se proměnila v běsnící živel. Naplavenou vodu tam hasiči čerpají z domů už od rána.

„Auto jsme stačili vytáhnout, pračku a mrazničku. Zůstaly tam zavařeniny, vozík, oblečení, boty v botníku, všechno je zatopené,“ říká Ladislav Dostál.  Čerpadlo chrlí vodu i z garáže vedlejšího domu, kde postávají dvě dámy v gumácích Svatava a Irena. „Je tam mazák, kotel na plyn, sekačka,“ popisují obyvatelky.

V Brodku pomáhají profesionální i dobrovolní hasiči. Z těch místních tady šéfovi sboru Jiřímu Kubitovi nechybí ani jediný muž z jeho jednotky. „Voda šla strašně rychle. Byli jsme proti tomu bezbranní, když to šlo tak rychle,“ popisuje Kubita.

Nezávislý starosta Roman Zbožínek rozváží hasičům kávu a svačiny. Je přesvědčený, že za povodeň v Brodku může majitel nedalekého mlýna. Nechal prý zavřená stavidla, která regulují přítok z Olešnice a voda se tak z koryta vylila. „Způsobil to jednotlivec. Ta situace je taková, že koryto teklo, Olešnice byla schopná to pohltit, ale protože to zavřeli, tak to vytékalo do pole a z toho pole se to dostalo do obce,“ tvrdí starosta. „V žádném případě! Neexistuje! Kdyby to bylo stáhlé, tak by to bylo ještě horší. Zacpaly by to kmeny a bylo by tam dvakrát tolik vody,“ odmítá majitel mlýna Josef Filák.

Záležitostí se už zabývá policie. „Mohu potvrdit, že policie se tímto případem zabývá s tím, že po provedení prvotních úkonů na místě události poté, co opadne voda, bude rozhodnuto o právní kvalifikaci,“ potvrzuje policejní mluvčí Lenka Vanková.

Podnět k prošetření celé záležitosti obdržel i vodoprávní úřad přerovského magistrátu.

autor: kra
Spustit audio