Podmínka za usmrcení z nedbalosti je pravomocným trestem pro dvojici přerovských chirurgů

27. listopad 2019

Úmrtí jako důsledek nedostatečné péče. Tímto způsobem odůvodnil senát olomouckého krajského soudu úterní pravomocný rozsudek nad dvojicí lékařů přerovské nemocnice Stanislavem Kalabusem a Richardem Polzerem. Podle verdiktu jsou odpovědní za smrt 64 letého pacienta. Soud jim za to udělil roční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Původně jim hrozilo až šestileté vězení.

Do přerovské nemocnice odcházel čtyřiašedesátiletý muž na plánovanou operaci břišní kýly koncem ledna 2016. Pět dnů po zákroku ale zemřel na celkové selhání organismu. Podle soudkyně Michaely Burešové jeho smrt nedostatečnou péčí zavinili lékaři. „Obžalovaný doktor Polzer nenařídil ultrazvuk, odběry a ani v předávacím hlášení pro doktora Kalabuse potom nezaznamenal, že pacient nemočí. Obžalovaný doktor Kalabus rovněž nezahájil řádné vyšetření pacienta a neučinil nic, aby postup předchozího lékaře napravil,“ přibližuje Burešová.

Lékaři rozhodnutí soudu nechtěli komentovat. Žalobkyně Eva Vytlačilová Graňáková ale odcházela spokojená. „Rozhodnutí je v souladu s mým závěrečným návrhem,“ říká žalobkyně. Naopak obhájce Vlastimil Roubal zvažuje, že podá dovolání.

Rodina pacienta na rozhodnutí soudu čekala více než tři roky. „Jednoduše řečeno jsme rádi, že i tato soudkyně potvrdila, že došlo k zanedbání péče. S výsledkem jsme spokojeni,“ říká jeho bývalý zeť Jaroslav Dugaj.

„Od počátku případu ctíme presumpci neviny. Po důkladném seznámení s oficiálním zněním rozsudku budeme záležitost řešit,“ uzavírá mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

autor: kra
Spustit audio