Podnikatel ani starostka Kobylé při opravě hřbitovní zdi nepochybili, uzavřela šetření policie

31. říjen 2018

Policie ukončila vyšetřování starostky Kobylé nad Vidnavkou a tamního podnikatele. Prověřovala, zda se neobohatili při opravě hřbitovní zdi. Na žádné pochybení kriminalisté podle své jesenické mluvčí nepřišli. Kauza tím ale nekončí.

S opravou hřbitovní zdi začala Kobylá před třemi lety. Získala na ni i dotaci od Olomouckého kraje. Zakázku vyhrála firma místního nezávislého zastupitele, podnikatele Bronislava Grigoriadise.

Podle původního plánu měl na opravu použít sanační omítky. Když zeď osekal, zjistil, že je příliš vlhká. Po dohodě s nezávislou starostkou Zuzanou Jochmannovou proto zvolil omítky vápenné. „Ta sanační omítka by tam nebyla funkční. Zvolili jsme jiný materiál, ale nepožádali jsme o souhlas Olomouckého kraje. To potom bylo to pochybení, kvůli kterému jsou problémy,“ uvedla starostka.

Jenže opoziční zastupitel Petr Rybárik byl přesvědčený, že náhradní materiál byl mnohem levnější, a obrátil se proto na kraj, aby celou věc prověřil. Na mikrofon mluvit nechtěl.

Starostka i podnikatel nařčení od začátku odmítali. Oba materiály podle nich přišly na stejné peníze. „Nejsou levnější. Vyšlo to nastejno,“ tvrdí Grigoriadis a Jochmannová dodává: „Byl doložen rozpočet, kde jsou v zastupitelné ceně.“

Část sankcí kraj obci prominul

A toto je výsledek kontroly krajského úřadu: „Na základě zjištěných nedostatků uložil obci, aby zaplatila odvod a penále. Krajští zastupitelé obci sankci částečně prominuli.“ Více informací mi mluvčí hejtmanství Eva Knajblová říct nemohla. Řízení o ukládání odvodů za porušení rozpočtové kázně je podle ní neveřejné.

Starostka Kobylé k tomu dodává: „Pochybení bylo formální. Měla jsem uzavřít dodatek ke smlouvě, kde dochází ke změně omítek.“

Případ řešili i jeseničtí policisté. Podle jejich mluvčí Terezy Neubauerové na něm pracovali několik měsíců. „Při prošetřování nezjistili žádné jednání, které by vedlo ke spáchání trestného činu,“ uvedla.

Kauza tím ale nekončí. Zuzana Jochmannová i Bronislav Grigoriadis přišly kvůli sporu podle svých slov o dobrou pověst. „Hodně lidí se na mě teď dívá skrz prsty a mnoho firem už o mě nemá zájem. Hodně mě to poškodilo, na jméně určitě. Ta pověst se těžko získává,“ říká podnikatel. „Nikdo se ani neobohatil, ani nepoškodil obec,“ je přesvědčená starostka.

Oba se proto podle svých slov rozhodli, že Petra Rybárika zažalují pro pomluvu a budou po něm chtít finanční odškodnění. Rybárik se na doporučení svého právníka nechtěl v této chvíli k věci vyjadřovat.

autor: aja
Spustit audio