Podnikatelé na Jesenicku objevují polský trh

22. říjen 2012

Podnikatelé na Jesenicku se začínají zaměřovat na polský trh. Řadě z nich se už ve svém regionu nedaří rozvíjet. Ve vnitrozemí narážejí na obrovskou konkurenci, navíc musí překonávat horský masiv. Doprava do Polska je mnohem jednodušší.

Například Řetězárna v České Vsi obchoduje s našimi severními sousedy z Polska už 15 let. Polský trh představuje asi 30 procent celkového obratu podniku, to je zhruba 150 milionů korun ročně. "Rok od roku se nám objem prodeje na polském trhu prozatím daří zvyšovat. Nejvíce našich výrobků směřujeme do katovické oblasti, která je z hlediska důlního průmyslu pro nás nejblíž," uvedl ředitel českoveské Řetězárny Petr Gorol.

V Polsku se chce prosadit i soukromá prádelna a chemická čistírna ze Žulové. Na tamním trhu získala zákazníky už před pěti lety, prala ložní prádlo pro tři nemocnice. Kvůli nevýhodnému kurzu ale partnerství ukončila. Teď se chce na trh opět vrátit. "Kurz je možná pořád stejný, ale tady se už nemáme kam rozrůstat, takže zkusíme polský trh," potvrdil jednatel firmy Josef Morong.

Podnikatelů, kteří obchodují s Polskem, je podle informací Okresní hospodářské komory v Jeseníku jen hrstka. Mnohem víc jich exportuje do Německa.

Andrea Švubová

Spustit audio