Podnikatelé v gastronomii nebo cestovním ruchu se dočkali spuštění nového kompenzačního programu

Provozovatelé restaurací a hotelů a další podnikatelé, které poznamenala nedávná covidová omezení, můžou od tohoto týdne žádat o podporu z nového programu Covid 2022. Těm, kteří splní podmínky, se chystá ministerstvo průmyslu a obchodu vyplatit 500 korun za každého zaměstnance na den. Podpora se vztahuje na poslední dva měsíce loňského roku, v případě pořadatelů akcí i na letošní leden a únor.

„Mohu vás poprosit o váš covid pas?“ Takto v jedné z olomouckých restaurací ještě před dvěma měsíci žádala obsluha hosty o potvrzení o očkování proti koronaviru nebo prodělání covid-19. Povinnost trvala od konce loňského listopadu. Podle manažera podniku Filipa Matěje byl úbytek hostů i tržeb v té době razantní.

„Oproti normálu byl pokles určitě minimálně o 50 procent,“ říká Matěj. Právě pokles tržeb aspoň o 50 procent je v rámci nového kompenzačního programu hlavním kritériem. Matěj tak doufá, že jeho restaurace na podporu dosáhne. Přichází ale podle něj pozdě.

„Podpora měla přijít o dost dřív a z mého pohledu je navíc nedostačující. Nepokryje náklady.“

Manažer jednoho z olomouckých podniků Filip Matěj

„Podpora podle mě měla přijít už v lednu, protože jak je všeobecně známé, první tři možná čtyři měsíce jsou pro restaurace – než se otevřenou zahrádky – nejnáročnější. Podpora tedy měla přijít o dost dřív a z mého pohledu je navíc nedostačující. Nepokryje náklady,“ dodává.

O klíčové tržby kvůli pandemii přišli na konci loňského roku i organizátoři společenských akcí. Například jednatel olomoucké produkční agentury Viktor Šebesta tak kompenzace vítá. I on ale přiznává, že pokryjí jen menší část finančních ztrát.

Kompenzační program i pro pořadatele sportovních akcí

„Je to třeba deset nebo dvacet procent ztrát, které byly. Pro nás je ale každá koruna dobrá, takže jsme rádi za každou pomoct,“ uvádí Šebesta.

Kompenzační program Covid 2022 se vztahuje třeba i na pořadatele sportovních akcí nebo podnikatele z oblasti cestovního ruchu. „Žádosti je možné podávat na webové adrese www.aisportal.mpo.cz, kterou žadatelé už znají z minulých výzev,“ doplňuje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtech Srnka. Resort žádosti o kompenzace přijímá do 12. května.

Spustit audio