Podprůměrné výnosy obilí a řepky hlásí mnozí zemědělci z Olomouckého kraje. Sklizeň v regionu je už za polovinou

22. červenec 2024

Zemědělci z Olomouckého kraje už mají sklizeno víc než polovinu polí s obilím a řepkou. Některým se sklizní pomáhá výkonný kombajn, který výrobci na Hané testují.

 V jaké fází žní jsou aktuálně zemědělci z regionu?

V jižní části Olomoucké ho kraje už zemědělci se sklizní finišují. V severní polovině regionu, žně začínají později.

Obecně se dá říct, že sklizeň v kraji je v druhé polovině. Do konce měsíce by tak zemědělci měli mít hotovo, pokud jim bude přát počasí. To zatím farmáře spíše trápilo. V posledních týdnech se totiž regionem přehnalo několik silných bouřek.

 „Máme celkem 1000 hektarů obilnin, k dnešku máme sklizeno 550 hektarů, takže jsme lehce za půlkou. Tímto tempem bychom třeba za pět šest dní mohli být hotovi. Teď naše kombajny sklízejí jarní ječmen, včera jsme s ním začali. Leží a začíná nám to porůstat, protože kroupy vybily zrníčka z obilí, a ta jsou na zemi. A jak je vlhké počasí a teplé počasí, začalo to klíčit,“ říká místopředseda a agronom podniku Palomo v Lošticích na Šumpersku Martin Rosta.

Jak zatím pěstitelé z regionu hodnotí úrodu?

I tady záleží na konkrétní lokalitě. Mnoho zemědělců mluví o špatné úrodě.  Poničily ji totiž zmiňované bouřky, ale taky jarní mrazy nebo škůdci.

„Co se týče výsledků, tak obvykle se začíná ječmeny a řepkou. Tam panuje všeobecné rozčarování a zklamání z výnosů. Jednak pozdní mrazy a potom napadení škůdci, proti kterým není účinná obrana, to způsobilo, že výnos bude velmi podprůměrný. Hodně se to projevilo zejména v těch jižnějších částech, ale očekáváme výnos minimálně o jednu tunu až o jednu a půl tuny nižší, než to  bylo v loňském roce,“ shrnuje  šéf litovelského podniku MJM Agro Radomír Šmoldas.

V zemědělském podniku Palomo z Loštic mluví o nejhorších žních za posledních 30 let: „Zničilo nám to asi 80 procent úrody, máme nejhorší žně za 30 let, výnosy – úplná  katastrofa. Začali jsme řepkami, kde běžný výnos je kolem 4 tun, a nám to letos dalo 0,8 tuny. Všechno ostatní zůstalo na zemi a musí se to zaorat. Seje se to v srpnu, sklízí se v červenci, takže celý rok kolem toho chodíte, staráte se o to, a všechno přišlo vniveč,“ doplňuje agronom Martin Rosta.

Některým zemědělcům z kraje pomáhá se sklizní údajně nejvýkonnější kombajn na světě.

Jde o obrovský zemědělský stroj, vyrobený v Belgii, který dokáže sklidit až 100 tun obilí za hodinu. Pro srovnání, ty nejvýkonnější stroje, které zemědělci v Česku používají, mají zhruba poloviční výkon. Úctyhodná je i velikost kombajnu a délka žací lišty, která má více než 15 metrů, je ale možné využít až osmnáctimetrovou délku.

A právě tuto supermoderní techniku v těchto dnech v Česku testují její dodavatelé. A vyzkoušet si ji mohli právě i někteří zemědělci tady na Hané.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio