Podzim je důležitá doba pro ošetření trávníků. Posekat, ale ne moc nakrátko, prohrabat a provzdušnit

7. listopad 2022

V tomto ročním období nás čekají na zahradě podzimní práce. A na zimu se také připravují pokojové rostliny. Naším hostem je zkušený zahradní rádce František Hlubocký. Podlechněte si jeho rady a tipy.

Jak zatím hodnotíte letošní podzimní počasí?
Nic není akorát, jak se říká. A nebyli bychom Češi, kdybychom neměli výhrady k počasí. Naštěstí napadal dostatek vody, ale mezitím byl zase podzim takový studenější, takže třeba ovoce hůř vyzrávalo. Je s tím trošku větší problém v cukernatosti, ale nemůžeme mít pořád všechno akorát, abychom zatáhli za šňůrku a zapršelo, nebo zatáhli a zasvítilo sluníčko.

Kdo chce, může ještě trávu přihnojit. Pomůže i obyčejný cererit, který pohodíme teď před zimou do vyhrabaného trávníku.
František Hlubocký, zahradní rádce

Měli bychom mít na našich zahradách už zazimováno?
Přišla doba zazimovávat. Spíše bychom měli mít už sklizené ovoce, protože se neví, co provedou ranní mrazíky. A je třeba začít dělat na zahradě pořádek. A takové dvě nebo tří důležité agrotechnické lhůty jsou nyní na pořadu dní. Výsadba česneku, k čemuž teď nastává ten správný čas, půda by měla mít zhruba +5 stupňů Celsia.

Čtěte také

A současně s tím sázíme ozimou cibulku. Já vím, že je to dost neznámý termín, ale ozimá cibulka se dostává do popředí zájmu a je to úžasná věc. Nasází se v tuto dobu spolu s česnekem a zjara se trhá brzo s natí. Je to ona lahůdková cibule, které pak kupujeme v hypermarketech. Takové pěkné malé cibulky s natí.

Takže koho svrbí ruce, ještě jsou také záležitosti k setí. Mrkve, petržel, to všechno se dá nyní set.

A co trávníky?
Nyní nastává velice důležitá doba na ošetření trávníků. Kdo ještě nedosekal, tak by to měl udělat, ale ne příliš nakrátko. A pak je dost náročná práce, kdo to dělá ručně, vzít ocelové hrábě a pořádně prohrabat, vyčistit a provzdušnit trávník. Aby tam vznikly doslova mezery. Na větší trávníky už se používá potom přístroj, vertikutátor.

Čtěte také

Zvertikutátorovat trávník, to je slovo. Prostě nejhorší je, když na zimu zůstane trávník ulehlý a zplstnatělý. Tam se nám pak uchytí plíseň sněžná, což je mikroskopická houba. A zjara se to projeví tak, že budeme mít docela v uvozovkách pěkné, žluté, beztravné fleky vyhnilé trávy. Právě ono neprovzdušnění je pro trávník špatné.

Takže je důležité provzdušnit a kdo chce, může ještě přihnojit. Existuje spousta různých speciálních hnojiv, ale pomůže i obyčejný cererit, který má v sobě mnoho důležitých prvků. Lehce ho pohodit teď před zimou do vyhrabaného trávníku. To vyhrabání bychom měli udělat, než nám zamrzne. Tedy tak do konce listopadu v našich končinách.

Celou zahradní poradnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související