Podzim prožívám dramaticky, listopad nemám ráda, říká Petra Janů

19. listopad 2018

V pátek 16. listopadu hostovala se skupinou Amsterdam v jabloneckém divadle a dnes 19. listopadu slaví narozeniny. Plná síly a vitality nám Petra Janů prozradila, že jí nabíjí publikum na koncertech.

Na otázku, zda má nějaké zážitky z Libereckého kraje, zpěvačka odpověděla: „Žila jsem dlouho kousek od Liberce – u Turnova, ten kraj znám velice dobře, zažívala jsem tam taneční a první lásky, začínala jsem tam zpívat na zábavách, tancovačkách.“

Začínala s orchestrem sklářů ze Železného Brodu

Jaké byly začátky její kariéry? Pražská rodačka Petra Janů prožívala léta dospívání v Sekerkových Loučkách u Turnova a začala studovat na Sklářské průmyslové škole v Železném Brodě, jako zpěvačka začínala vystupovat s tanečním orchestrem železnobrodských sklářů.

Málokdo ví, že Petra Janů si jméno s příjmením obrátila záměrně. Na počátku šedesátých let už  zpívala jiná poměrně známá původně jazzová a swingová zpěvačka téhož jména Jana, která ale v době pěveckých začátků Petry Janů zpívala převážně lidovou či zlidovělou hudbu s různými dechovkami. Přesmyčka jmen zde byla zvolena úmyslně kvůli zamezení možné záměny dvou osob stejného jména a příjmení.

Zpočátku jsem vypadala jako Sekerkovy Loučky, ze kterých jsem přišla. Nedalo se na mě koukat, vzpomíná Petra Janů

Petra Janů

Už 45 let vyprodává koncertní sály. A nepotřebuje překvapovat publikum tím, že je pořád nová. „Nemusím si nic dokazovat a nikam se necpu,“ říká zpěvačka.

Později přešla na ekonomickou školu v Turnově, kde maturovala v roce 1970, poté se přestěhovala do Náchoda a pracovala jako sekretářka. O pár měsíců později začala spolupracovat s divadlem Semafor.

Po několika singlech a debutovém sólovém albu Motorest ji hlasy v příznivců vynesly v roce 1978 v anketě Zlatý slavík na třetí místo. Ve Slavíkovi dosáhla v letech 1979 a 1985 na druhé místo a v anketě roku 1987 obsadila v kategorii zpěvaček dokonce místo první! Spolupracovala s Otou Peřinou, Ondřejem Soukupem nebo Petrem Jandou.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka