Podzimní Floru doprovází akce Rozkvetlé památky. Překvapením je módní přehlídka v jednom z olomouckých kostelů

15. říjen 2021

Husův sbor v centru Olomouce je plný květin. Díky akci Rozkvetlé památky, které doprovází výstavu Flora. V neděli se budou v kostele konat i komentované prohlídky, které povedou floristé a tamní farář. Už dnes si ale lidé můžou do Husova sboru zajít na módní přehlídku svatebních šatů.

Rozkvetlé památky v Olomouci (Husův sbor)

„Bylo by to krásné, kdyby i u nás ve sboru byly tyto Rozkvetlé památky,“ to bylo přání faráře Jaroslava Křivánka, které se s nadsázkou do roka a do dne splnilo. „Tým floristek to pojal skutečně velkolepě,“ chválí farář.

Od vchodu lidé projdou dvěma květinovými oblouky, které barevně ladí s vybavením a výmalbou kostela. Tedy hnědo-bílo-starorůžovou. Floristka Irena Smutná mi ukazuje mix domácích i exotických rostlin. „Snažili jsme se sem dát i květy, které lidé poznají,“ přiblížila Smutná.

Rozkvetlé památky v Olomouci (Husův sbor)

V pátek o půl páté v chrámu zahájí na varhany svatebním pochodem manželka Jaroslava Křivánka módní přehlídku svatebních šatů. Na nezvyklý nápad přivedla faráře jeho známá. „V září jsem si posteskl své známé, která má svatební salon, že mi v září skončila svatební sezóna a v říjnu bude tak krásně nazdobený kostel. Ona mi řekla ať nevěším hlavu, uděláme tam svatební módní přehlídku,“ popisuje farář.

V Olomouci jsou vyzdobené celkem 4 kostely. Zájemci si je můžou projít až do 29. října. Na webu výstaviště Flora ale najdete i termíny pro komentované prohlídky floristů a správců farnosti. V Husově sboru to bude v neděli 17. a 24. října vždy v 15 hodin.

autor: bam
Spustit audio